Ekspertudvalg for kirkekunst: Kirkerne er blevet mere åbne

Maja Lisa Engelhardts vævede billedtæppe i i Roskilde

Valget af kunstnere til at udsmykke de danske sognekirker er i flere år blevet kritiseret for at være for snævert. Her er det Maja Lisa Engelhardts vævede billedtæppe i Roskilde Domkirke. Foto: Leif Tuxen / Scanpix Denmark

Menighedsrådene har stadig deres faste favoritter, når der skal vælges ny kunst til kirkerne. Men de er blevet mere åbne over for nye kunstnere og alternative fortolkninger, og det finder Akademiraadets Udvalg for Kirkekunst glædeligt

Valget af kunstnere til at udsmykke de danske sognekirker er i flere år blevet kritiseret for at være for snævert. En håndfuld kunstnere har stået for en meget stor del af opgaverne, og det mener Udvalget for Kirkekunst fra Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster er problematisk, da det er med til at cementere et bestemt syn på kunsten og kirkens fælles samhørighed.

Men en ny type kunstnere, blandt andet de unge vilde fra 1980’erne, har de senere år fundet vej til kirkerne. Det påskønner udvalget, fordi de mener, at der derved kan opstå en udvidet dialog og dermed et nyt blik på såvel kunsten som kirken.

”Det er en stor fordel, at de også er repræsenteret i kirkerummene. Nye kirkeudsmykninger bør altid være udtryk for et nutidigt syn på det, der foregår i kirken,” siger billedkunstner Mikael Thejll, der er formand for udvalget. Han understreger dog, at det altid skal foregå i en balanceret respekt for kirkernes historie.

”Jeg fornemmer, at kirkernes menighedsråd er blevet mere åbne over for nye udtryksformer. Når vi som rådgivningsinstitution først kommer i dialog med dem, er de som regel åbne for at tænke i nye

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.