En musikalsk rejse ad pilgrimsruten

Ensemblet Via Artis Konsort har premiere på en række koncerter, hvor deltagerne bliver taget med på en mental rejse ad den gamle pilgrimsvej til Santiago de Compostela i Spanien

Femmands-ensemblet Via Artis Konsort inviterer til en musikalsk rejse ned gennem Europa. -- Foto: www.musica.nu.
Femmands-ensemblet Via Artis Konsort inviterer til en musikalsk rejse ned gennem Europa. -- Foto: www.musica.nu.

Pilgrimsrejsen til Santiago de Compostela i Spanien behøver ikke at finde sted til fods eller på cykel. Turen kan også foretages med ørerne – i hvert fald hvis det står til femmands-ensemblet Via Artis Konsort. I deres nye koncertrække inviterer de med musik og sang tilhørerne ud på en mental rejse, der strækker sig fra den lille midtjyske by Tyring og hele vejen til Santiago.

Koncerterne har fået titlen "Stjernevejen" efter det drømmesyn, som kejser Karl den Store efter sigende havde i 778. Ifølge krønikerne så kejseren en stjernevej, der var vejen til Santiago de Compostela, på dansk også kaldet for Jakobsvejen. Ensemblets kobling til pilgrimsruten kan roligt forstås konkret. Og der er blevet tænkt meget over samspillet mellem musikken og de sungne tekster, fortæller orkesterleder og uddannet organist Poul Udbye Pock-Steen. Det er meningen, at de udvalgte sagn og legender, der i over tusind år har været med til at forme det europæiske menneske, skal vidne om den spirituelle interesse for Jakobsvejen.

Poul Udbye Pock-Steen forklarer, at koncerten eksempelvis begynder med en dansk messe, der illustrerer pilgrimsvandringens start i Tyring. Derefter bevæger koncerten sig tekstmæssigt og musikalsk ned igennem Europa. Instrumenterne er blandt andre ægyptisk og persisk ney-fløjte, orgel, keltisk harpe, middelalderharpe, bastromme og tamburin.

Undervejs figurerer både tekster fra korstogene og mirakelfortællinger om fænomenet fra en bog, der blev udgivet i 1100-tallet.

Til næste år begiver Via Artis Konsort sig af sted for at opføre koncerter udvalgte steder langs pilgrimsruten, så også på den måde skal sammenhængen mellem musikken, ordene og geografien opfattes konkret.

For Poul Udbye Pock-Steen er projektet resultatet af mange års tanker og ideer. Han har åbenlyse grunde til at kaste sig ud i projektet: Han er spansk gift og har gennem de seneste 20 år levet halvdelen af sit liv i Danmark og den anden halvdel i Spanien, hvor han også i dag har en stor del af sin omgangskreds. Det var også den megen rejsen frem og tilbage, der i sin tid fremprovokerede et stort videbegær hos Poul Udbye Pock-Steen og siden har fået stor betydning for projektet med "Stjernevejen".

– Jeg fik lyst til at lære det stykke jord bedre at kende, som jeg rejste hen over gang på gang, og det var på baggrund af den nysgerrighed, at det her projekt er vokset frem, siger han.

bejer@kristeligt-dagblad.dkFakta

Koncertrækken "Stjernevejen"

Koncerterne begyndte søndag den 28. januar. Der er foreløbig arrangeret 25 koncerter i år i danske kirker, biblioteker og højskoler. I løbet af næste år skal koncerten på turné langs pilgrimsruten i blandt andet Tyskland, Polen og Frankrig. Turneen er led i et EU-støttet kulturprojekt. Flere informationer på www.musica.nu under "Stjernevejen".