Kan man tømme en by for kunst?

175 kunstnere er gået sammen om en ansøgning til kulturhovedstadsåret i Aarhus i 2017. Pengene skal bruges til at støvsuge byen for kunst i en måned

I en måned skal der være lukket for adgang til kulturinstitutioner som Aros i Aarhus (billedet herover), mener en række kunstnere.
I en måned skal der være lukket for adgang til kulturinstitutioner som Aros i Aarhus (billedet herover), mener en række kunstnere.

En større gruppe kunstnere er gået sammen om en ansøgning på 20 millioner kroner til den europæiske kulturhovedstad Aarhus 2017. Pengene skal bruges til at lave ingenting. Det skal gøres ved at lukke alle byens kulturinstitutioner i en måned.

Talsmanden for de 175 kunstnere, der står bag ansøgningen, billedkunstneren Hans Krull, indrømmer, at der er tale om en provokation, men baggrunden er alvorlig nok.

Kunstnerne mener nemlig, at en alt for stor del af kunststøttemidlerne i Danmark går til administration, bygninger og struktur, hvorimod støtten til de udøvende kunstnere beskæres.

Under mottoet ”Man ved ikke, hvad man har, før man har mistet det” vil de derfor forsøge at skabe en kunsttom by som en kulturhovedstadsbegivenhed i Aarhus.

Pengene skal bruges til at kompensere teatre, museer, koncertsteder, gallerier med mere for at lukke for deres aktiviteter i en måned.

”Det er ikke de ansatte, vi er ude efter, det er det administrative system,” siger Hans Krull til Århus Stiftstidende som forklaring på, hvad de 20 millioner kroner skal bruges til.

”Hos Aarhus 2017 har man allerede brugt en hulens masse penge på at ansætte og fyre chefer. Men det er ikke udelukkende et Aarhus-fænomen, derfor synes vi med et glimt i øjet, at tiden er inde til at forsøge at slå hul igennem til de politikere, der har truffet beslutningerne,” siger Hans Krull.

Direktøren for Aarhus 2017 Rebekka Matthews garanterer, at mindst 70 procent af budgettet vil blive brugt på kunstproduktion, og hun siger til avisen, at hun opfatter ansøgningen som en slags åbent brev med et budskab, der rækker langt ud over kulturhovedstaden.

Blandt underskriverne på ansøgningen er forfatteren Renée Toft Simonsen, koreografen Palle Granhøj og komponisten Trinelise Væring.