En undersøgelse af Guds eksistens

George Pattison: 'God and Being. An Enquiry'. 368 sider. 65 britiske pund. Oxford University Press. Foto: Bogforside.

relevante temaer

Oxfordprofessor George Pattison tager på en teologisk og filosofisk tour de force i sin undersøgelse af Guds væren

Tanken om og ikke mindst troen på Guds eksistens er under stadig debat. En debat, som George Pattison, fremtrædende professor i teologi ved universitetet i Oxford, har kastet sig ud i.

Med bogen God and Being. An Enquiry, sætter han sig for, som titlen angiver, at komme med en undersøgelse af begreberne Gud og væren.

De 368 intense sider er ikke et letlæst svar til de ateister, humanister og andre sekulære, som fører debatten for og imod Gud med annoncer på busser i London.

I stedet trækker George Pattison på en stærk europæisk filosofisk tradition. Han er en eminent kender af Søren Kierkegaard, som han ofte refererer til. Men også Hegel, Sartre, Heidegger, Derrida, Augustin, Anselm og Descartes er blandt de vidner, der er indkaldt for undersøgelsesdommer Pattison.

Han argumenterer for, at blot ved at tale om Guds eksistens er vi allerede i gang med at tale om Gud og væren.

For hvordan kunne Gud eksistere, hvis Gud ikke havde eller ikke var en eller anden slags væren?, spørger George Pattison, som konsekvent kalder Gud for Gud og ikke bruger alternative stedord som ham.

Selv en seksårig kan forstå, at hvis Gud eksisterer, så eksisterer Gud ikke på samme måde som andre eksistenser, som træet i haven, fuglen på himlen eller andre menneskelige væsener, forklarer professoren, som følger argumentet fra den seksårige op med en diskussion af den tysk-amerikanske teolog og filosof Paul Tillich, der sagde, at Gud ikke eksisterer.

Han tydeliggjorde blot, at hvis Gud eksisterer, så eksisterer han ikke på samme måde som noget som helst andet, og at vores sædvanlige opfattelse af eksistens ikke kan overføres på Gud. Guds unikke måde at være til på er netop, hvad det er for Gud at være Gud.

Forfatteren understreger, at mange anser diskussionen om Gud og væren for at være overstået for længe siden, hvor den tyske filosof Martin Heidegger lagde grunden for en metafysisk afvisning af et guddommeligt væsen.

Jeg er ikke uvidende om den Heideggerske kritik. Men jeg anser den kritik for en historisk begivenhed på linje med spaltningen af atomet eller den iranske revolution. Med andre ord noget, der fandt sted på en bestemt tid og et bestemt sted. Det er heller ikke umiddelbart sammenligneligt med et naturvidenskabeligt problem, som, når det er løst, er det faktuelle grundlag for videre forskning, argumenterer George Pattison.

Han fastslår videre, at hvis vi som Heidegger adskiller Gud fra væren, slår det døren op til en diskussion af, hvad og hvordan vi tænker, når vi tænker på Gud.

George Pattison behandler også særligt teologien i den engelsktalende verden og dens skepsis over for den tyske filosofiske debat. Tyske filosoffer som Heidegger havde et dårligt ry blandt engelsktalende teologer.

Oxfordprofessoren fastslår videre, at et simpelt ja eller nej ikke er det mest interessante svar på Heideggers kritik. Og det er også det svar, som George Pattison når frem til efter sin selvbestaltede undersøgelse.

Dette er først og fremmest et forsøg på at forfølge et spørgsmål, selvom det ikke kommer med et krystalklart resultat og end ikke skrider frem i en definitiv og uniform retning.

norum@k.dk
George Pattison: God and Being. An Enquiry. 368 sider. 65 britiske pund. Oxford University Press.

Hver onsdag skriver vi på denne plads om nye bøger fra udlandet, der handler om trosmæssige forhold.

Bjarne Nørum

Korrespondent i Storbritannien Født 1969. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1995. Master i Anthropology and Cultural Politics fra Goldsmiths College, University of London i 2003. Tidligere ansat på Ringkøbing Amts Dagblad, Erhvervs-Bladet, Dansk Arbejdsgiverforening, Landsbladet/Landbrugsavisen og IDA, Ingeniørforeningen i Danmark. Korrespondent i Storbritannien med base i London siden november 2006. Forfatter til ”Turen Går Til Skotland” (2010/2014) og bidragsyder til ”Vide Verden: Wien” (2013).

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Anna Netrebko og Plácido Domingo: "Jeanne d'Arc"

kr. 189,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, sort

kr. 599,00 Køb

SKYGGELIV

kr. 199,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

The Act of Killing - dokumentarfilm

kr. 210,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.