Et enestående klassisk eventyr

Jacir Eid spiller den altdominerende hovedrolle i den jordanske ”Theeb” og er et uovertruffet naturtalent ...

Jacir Eid spiller den altdominerende hovedrolle i den jordanske ”Theeb” og er et uovertruffet naturtalent i en eventyrlig film om mod, troskab og overgangen fra barn til voksen. – Foto fra filmen.

film
Four stars

Den jordanske film ”Theeb” åbenbarer en oplevelse af noget ganske enestående i en anden verden

Den Oscarnominerede jordanske film ”Theeb”, der nødvendigvis tabte til mesterværket ”Sauls søn”, er på mange måder en klassisk eventyrfilm, men den har alligevel noget uimodståeligt dragende anderledes over sig. Filmen føles så dybt forankret i beduinernes kultur, at fortællingen bliver rigere end andre mere traditionelle coming-of-age-eventyr eller westerns.

Den sensibilitet over for naturens barske realiteter i ørkenen og fundamentale respekt for betydningen af fællesskab og familiens ære, filmen stærkt formidler, er resultatet af filmholdets intensive samarbejde med en af vor tids få tilbageværende beduinstammer. Instruktør Naji Abu Nowar boede et år i ørkenen for at lære om beduinernes skikke og traditioner. Det er der kommet en bjergtagende film ud af, der med betagende ørkenbilleder og forførende musik og sang giver en unik indgang til en fremmed verden.

Filmen foregår under Første Verdenskrig i Osmannerriget, der balancerer mellem fortid og fremtid symboliseret ved jernbanens gennemtrængende rejse gennem den øde ørken. Det er ”Lawrence of Arabia” fortalt gennem beduinernes øjne. Beduinbrødrene Theeb og Hussein lever i den gamle verden, hvor beduinernes

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.