Fagre nye forbryderverden

Michael Manns nye film er i vildrede med sig selv

Foto fra filmen "Blackhat".
Foto fra filmen "Blackhat". Foto: Capital Pictures.

Blackhat. Instruktion: Michael Mann. USA 2015. Premiere over hele landet.

På 25 år er vores verden ændret utroligt meget med internettets udbredelse. De fleste af os er bare almindelige brugere uden den store indsigt i, hvad der sker i cyberspace. Alle store foretagender er dybt afhængige af it. Det kører godt, smart og lynhurtigt, når det ellers kører. Bagsiden af dette er vores afhængighed og sårbarhed. Vi så før jul et hackerangreb på koncernen Sony i forbindelse med lanceringen af filmen ”The Interview”.

Hver dag finder der en kamp sted i cyberspace mellem det gode og det onde. Der er hjerner, der hele tiden udtænker vira, der enten skal genere eller ødelægge i internettet. Der er kriminelle, der vil opnå magt og penge via nettet. Over for dette udvikles der hele tiden sikkerhedssystemer, der skal dæmme op for misbrug. Desuden arbejder alle stater og efterretningsvæsener hele tiden i cyberspace for at undgå terror og forbrydelser. Der er en voldsom trafik i cyberspace. Det er denne sårbarhed og kamp, filmen ”Blackhat” handler om.

”Blackhat” er et ord for en, der hacker sig ind i andres systemer for at overtage kontrollen. Et atomkraftværk i Kina udsættes for et hackerangreb, hvor værkets kølesystem bliver sat ud af kraft med det resultat, at der bliver en risiko for nedsmeltning. Hvem står bag? Hvem er Blackhat? Samtidig stiger prisen på soyabønner på børsen i New York eksplosivt. Er der en sammenhæng?

Det skal det amerikanske FBI og den kinesiske efterretningstjeneste undersøge. Den kinesiske kaptajn Chen, hans folk og amerikanerne skal arbejde sammen for at løse problemet. Tør de stole på hinanden? Kineserne ønsker en fængslet amerikansk computernørd Hathaway med på holdet, fordi Chen kender ham fra studieårene i Amerika. Det volder først problemer, men amerikanerne går med til det. Hvis han har succes med opgaven, og de finder Blackhat, så er der reduktion i straffen.

Så tager dramaet fart. Hathaway, Chen og dennes smukke søster Lien, der er computerteknikker, kastes ud i en hidsig jagt efter Blackhat. Det bringer dem fra Los Angeles til Hong Kong og videre til Malaysia og Jakarta i Indonesien. Den får ikke for lidt på computertasterne og heller ikke for lidt med gammeldags maskulin ildkamp. Dertil er der så tilsat amorøse toner med mere mellem Hathaway og Lien. Så midt i den noget indviklede computerteknologi er der sød musik som i gamle dage.

Det er et spændende emne, Michael Mann (som tidligere har lavet blandt andet ”Miami Vice” og ”Collateral”) tager op, nemlig vores sårbarhed over for ødelæggende hackerangreb. Problemet er, at filmen ikke rigtig ved, hvad den vil. Vil den trænge ned i den nye virkelighed i cyberspace, hvor det helt store action-drama ligger, eller vil den bare være endnu en omgang action? Desværre kører den på klichéerne til sidst, og det er ærgerligt og lidt kedeligt.