Festival dykker ned i menneskelivet

Folkeuniversitetet i Aarhus inviterer i næste uge til en lang række foredrag og arrangementer om de største spørgsmål og menneskelige dilemmaer

”Cogito ergo sum” - jeg tænker, altså er jeg. Fra vi står op om morgenen, til vi går i seng om aftenen, tænker vi. Det er et menneskeligt grundvilkår, men det interessante er, hvad vi tænker, og hvad der sker, når vi deler vores tanker med hinanden.

Det sidste har Aarhus Folkeuniversitet skabt rammerne for gennem en fire dage lang videns- og kulturfestival, der slet og ret hedder Eksistens. 54 forskellige arrangementer vil lede deltagerne igennem emner såsom de syv dødssynder, moralsk gæld, tid, robotter, kærlighed, depression og superhelte. Alle arrangementer bygger på den forskning, der findes om emnerne, og oplægsholderne er typisk forskere eller undervisere.

”Det ene øjeblik kan livet virke så banalt, at vi knap gider bruge luft på at snakke om det, men i det næste øjeblik møder vi livets tyngde, når for eksempel et familiemedlem går bort eller et forhold går itu. Det hele kan få os til at tie, men vi vil gerne have folk til at samtale og reflektere over både de store eksistentielle spørgsmål og over den hverdag, vi møder,” siger Folkeuniversitetets rektor, Sten Tiedemann, om baggrunden for festivalen, som han kalder en festival om det at være menneske.

Ligesom Folkeuniversitetets foregående festivaler, ”Århundredets festival” om henholdsvis 1700- og 1800-tallet samt en festival med temaet kærlighed, er arrangementerne lagt rundt omkring på byens scener, caféer og andre steder, hvor mennesker i forvejen samles. Det er en pointe i sig selv, at folk skal kunne få akademisk viden og diskussion uden for universitetets mure.

”Vi arbejder hele tiden på at udvikle nye formater, der inddrager deltagerne. En ting er at sidde til en forelæsning og modtage en masse viden, noget andet er selv at deltage i diskussionerne og give sin mening til kende. Vores publikum skal have forskningen op under neglene,” siger Sofie Frøkjær Justesen, der er festivalens kunstneriske leder. Hun oplyser, at festivalens trykte program i denne uge er blevet omdelt i 80.000 eksemplarer i Aarhus, og at billetsalget går godt.

Aarhus Folkeuniversitet har gennem de senere år oplevet stigende tilstrømning, og ikke mindst gennem festivallerne er det lykkes dem at komme ud til et stadig yngre publikum.