Festival med klassisk musik

”Klassiske Dage” i Holstebro begynder i dag. Festivalen vil udbrede kendskabet til klassisk musik til borgere i alle aldre

Den danske Andreas Brantelid gæster festivallen i Holstebro, som finder sted den 1. - 4. oktober.
Den danske Andreas Brantelid gæster festivallen i Holstebro, som finder sted den 1. - 4. oktober. Foto: Linda Kastrup.

Fra i dag lyder tonerne fra blandt andet fløjte, cello og klaver i Holstebros gader, for byens årlige festival for klassisk musik, ”Klassiske Dage,” løber af stablen til og med på søndag.

Årets tema er musik af komponisten Carl Nielsen i forbindelse med hans 150-års fødselsdag, men det overordnede mål er, at de mange koncerter og arrangementer dagene igennem skal udbrede kendskabet til klassisk musik. Gerne til et bredere publikum end sædvanligt. Det fortæller Janne Thomsen, der er festivalleder og internationalt anerkendt fløjtenist.

”Det er en vigtig festival, fordi vi ikke længere kan tage den klassiske musik for givet. Danmark er nok det nordiske land, der står svagest i forhold til at viderebringe den klassisk musik, så vi gør meget ud af at inddrage hele byen i festivalen,” siger Janne Thomsen.

”Klassiske Dage” arbejder derfor sammen med eksempelvis Holstebros restauranter, butikker og kirker om at udbrede musikken.

”Først kan man opleve kammermusik, derefter kan man høre musik til gågadens 'Open by Night,' og så kan man nyde den helt særlige stemning til en kirkekoncert eller ved en uformel 'jam' på en café. På den måde kommer vi ud til alle uanset interesse, og flest mulige får glæde af musikken,” fortæller Janne Thomsen.

Også byens børn og unge har festivalen særligt spot på, blandt andet via workshops, for det er vigtigt, at de yngre bliver involveret, mener Janne Thomsen.

”Vi skal introducere den klassiske musik til børn og unge, fordi den berører de dybe følelser og indeholder så megen vigtig historie. På festivalen skal de unge ikke bare lytte til musikken, de skal selv være med på scenen og deltage aktivt. Selv er jeg vokset op i et stærkt musikalsk miljø, men det er ikke alle børn, der er vant til klassisk musik, og festivalen kan derfor give dem en helt særlig oplevelse,” forklarer hun.

Det er 11. år i træk, at festivalen finder sted, og selvom det ifølge Janne Thomsens altid er en udfordring at få det hele til at hænge sammen, har ”Klassiske Dage” efterhånden fået fast grund under fødderne.

”Billetsalget går strygende, for vi har faktisk stort set udsolgt. Det er godt, men også næsten en skam, for det er så ærgerligt at skulle sige nej til dem, der er interesserede,” siger Janne Thomsen.