Film om religion på dokumentarfilmfestival

Den københavnske dokumentarfilmfestival CPH:DOX, der begynder i dag, har flere film om religion på programmet

CPH:DOX indtager fra i dag og frem til den 15. november de københavnske biografer med dokumentarfilm. Her ses en plakat fra sidste års festival.
CPH:DOX indtager fra i dag og frem til den 15. november de københavnske biografer med dokumentarfilm. Her ses en plakat fra sidste års festival. . Foto: Erik Refner.

Det er dokumentarfilm, der er i fokus, når festivalen CPH:DOX fra i dag og frem til den 15. november indtager de københavnske biografer. For 13. gang kan filminteresserede lade sig opsluge af flere end 200 film fra hele verden med forskellige temaer.

Blandt andet religion er i fokus på festivalen, der viser fem meget forskellige udenlandske film om emnet: Den iranske ”Muhammad: The Messenger of God”, islandske ”Grace of God”, israelske ”Town on a Wire”, pakistanske ”Among the Believers” og ”A Sinner in Mecca” fra Saudi-Arabien, Indien og USA.

Særligt filmen om muslimers profet Muhammed har gjort sig bemærket.

Det er de danske Muhammed-tegninger, der har inspireret den iranske instruktør Majid Majidi til filmen, som er en hyldest til islams grundlægger. Den skildrer tiden før Muhammeds fødsel frem til hans barndom og opvækst, fra før han grundlagde islam. Den er baseret på virkelige begivenheder og historisk research, har et budget på 140 millioner kroner og er landets officielle Oscar-kandidat.

Også en række film om etiske dilemmaer er at finde på årets festival, nemlig ”Naturens Uorden”, ”I Remember When I Die”, ”In Utero”, ”(Dis)Honesty - The Truth About Lies”, ”Alice Cares” og ”Time Passes”. Filmene, der er af både dansk og udenlandsk oprindelse, tager blandt andet fat i emner som, hvorvidt det har en pris, når videnskaben overhaler evolutionen, om menneskelig kontakt kan erstattes med robotter, og hvorvidt det er amoralsk at lyve.