Filmen ”Ida” vinder Europa-Parlamentets pris

Europa-Parlamentet istemmer hyldesten til den anmelderroste, sort-hvide, polske film ”Ida” og tildelte i onsdags filmen Europa-Parlamentets Lux-filmpris 2014

Prisen i form af en filmrulle blev overrakt af Europa-Parlamentets formand, Martin Schultz, i Strasbourg.

”Ida” var oppe imod den slovakiske film ”Class enemy” af instruktøren Rok Bicek og den franske “Bande de filles” af instruktøren Céline Sciamma.

Sidste år vandt den belgiske film ”The Broken Circle Breakdown” af Felix Van Groeningen prisen.

Lørdag aften fik ”Ida” også hovedprisen for bedste europæiske film ved årets European Film Awards.

Filmen handler om den unge Anna, som i efterkrigstidens kommunistiske Polen vil gå i kloster som nonne, da hun pludselig fra sin hidtil ukendte moster erfarer, at hun er jøde og faktisk hedder Ida, og at hendes forældre blev dræbt af nazisterne.

Det er den polskfødte instruktør Pawel Pawlikowski, der står bag ”Ida”, og han fik også prisen som Europas bedste instruktør i 2014, ligesom han blev hædret som bedste manuskriptforfatter sammen med Rebecca Lenkiewicz.

Filmen fik også den eftertragtede publikumspris ved prisuddelingen i Riga.

To af filmens producere, Sofie Wanting Hassing og Christian Falkenberg Husum, er i øvrigt danske. Det samme gælder Kristian Eidnes Andersen, der har komponeret musikken til den anmelderroste film, som også er nomineret til en Golden Globe.

Baggrunden for Lux-filmprisen er, at film afspejler nutidens og ofte fremtidens samfund, de fortæller historier, nogle gange europæernes egne historie, og prisen gives da også til film, der hylder den europæiske identitet.

I 2007 lancerede Europa-Parlamentet prisen for at øge distributionen af film i hele Europa og samtidig stimulere refleksion og debat på europæisk plan.