Fond: Regeringsudspil er en slem lussing til kulturen

Dybt problematisk, at regeringen begrænser fondes muligheder for at støtte kultur, siger direktør Søren Bojer Nielsen fra Det Obelske Familiefond

Der er ingen tvivl om, at de nye regler for fondenes støtte til almennyttige formål kommer til at gå ret hårdt ud over kulturinstitutionerne og i sidste ende samfundet, siger direktør Søren Bojer Nielsen, der er ansvarlig for uddelinger til kunst i Det Obelske Familiefond. - Privatfoto.
Der er ingen tvivl om, at de nye regler for fondenes støtte til almennyttige formål kommer til at gå ret hårdt ud over kulturinstitutionerne og i sidste ende samfundet, siger direktør Søren Bojer Nielsen, der er ansvarlig for uddelinger til kunst i Det Obelske Familiefond. - Privatfoto.

Hvad er jeres umiddelbare reaktion på regeringens indgreb i fondenes almennyttige arbejde?

”Udspillet er i den grad kommet bag på os, selvom idéen bag indgrebet har været luftet før. Men at det kom med i den endelige finanslovsaftale, er kommet som en tyv om natten og er indført uden at tale om, hvad det vil betyde, og uden at lave beregninger for konsekvenserne.”

Hvad er de økonomiske konsekvenser af indgrebet?

”Med udspillet udsendte man en beregning på omkring 200 millioner kroner, som fondene vil miste i skattefradrag og dermed i uddelingskapacitet. Men det passer slet ikke. Det tal er meget højere. Med de tal, som Carlsbergfonden, Novo Nordisk Fonden og Augustinus Fonden har været ude med, kan vi formentlig regne med et samlet tal på den anden side af en milliard kroner, som fondene skal betale ekstra i skat og dermed ikke kan uddele til almennyttige formål.”

Hvad betyder indgrebet for jer?

”Ikke så meget som for en del andre store fonde. Det er en kompliceret sag at lave den slags skatteberegning i virksomheder, men direkte for os betyder det en ændring på 30 til 40 millioner kroner. Det betyder dog ikke, at det er det samme beløb, som vi kommer til at uddele mindre i fremtiden, fordi vores fond gennem nogle år har uddelt mere, end det kan få fradrag for. I 2016 støtter Det Obelske Familiefond formentlig kunst og kultur med cirka 40 til 50 millioner kroner.”

Kan du nævne konkrete projekter eller tiltag, som I støtter?

”En af de seneste store donationer er gået til Den Danske Strygekvartet, som er fuldstændig enestående i Danmark. Vi vil gerne støtte talentudvikling og mener, at de største talenter, vi har, skal hjælpes til at udvikle sig fuldt og helt til gavn for den enkelte og for samfundet.”

I hvor høj grad er det private fondes opgave at støtte dansk kultur?

”I Danmark har vi en høj dækning på alle samfundsområder, også kunsten. Der skal være et antal orkestre, museer og så videre. Det må og bør være en statslig opgave at beslutte og grundfinansiere. Har man så en ambition om at få mere end det, så kan vi hjælpe til. Det er flødeskummet på kagen. De private fonde kan ikke levere bunden.”

Hvordan forholder I jer nu?

”Vi regner på forslagets konkrete betydning og må så se på, hvad det medfører for vore uddelinger. Det er tidligere sagt i debatten, at det for kulturlivet i Danmark er at sammenligne med en lussing på begge kinder: Først beskæres kulturen selv over finansloven og derefter de fonde, som regeringen har sagt til kulturlivet, de skal søge om hjælp for at komme igennem nedskæringerne. Der er vist ingen tvivl om, at det kan komme til at gå ret hårdt ud over kulturinstitutionerne og i sidste ende samfundet.”