Fordrevet fra eget land

Aktuel roman om en flugt

Forfatter Ivana Bodrozi.
Forfatter Ivana Bodrozi. .

Hvilke ar på sjælen får de børn mon, som sammen med deres familie flygter fra Syrien og hele vejen op igennem Europa? Udsat for kulde, menneskelig kulde, strabadser, afsavn? En dag bryder traumerne vel frem?

I ”Hotel Intetsteds” beretter den i begyndelsen kun niårige Ivana om sin brors, sin mors og egen flugt i 1991 fra Vukuvar, der ligger på grænsen mellem Kroatien og Serbien. Faderen i familien er blevet tilbage, og de må selv klare sig frem til Zagreb, hvor der er noget familie, der dog ikke er alt for indforståede med at skulle huse den reducerede familie. I første omgang bliver de indkvarteret nødtørftigt, senere får de et værelse - ét værelse - i en gammel skole, hvor de opholder sig de næste seks år under kummerlige forhold.

Hele beretningen fortælles af den niårige pige, der langsomt vokser ind i puberteten med det første diskoteksbesøg, det første kys, den første fuldskab.

I begyndelsen føres fortællevinklen med en stemme, der stadig er præget af barnlighed, umiddelbarhed og undren. Stemmen bliver umærkeligt mere reflekterende, mere voksen og stadig mere selvstændig; selvom kærligheden til og respekten for den stolte mor hele tiden er intakt.

Hver på sin måde fører de tre så vidt muligt et liv, hvor de prøver at bevare deres værdighed: Broderen skriver lange breve til offentlige, kroatiske myndigheder om deres situation, moderen holder sammen på børnene og indgyder dem mod. Ivana, vores fortæller, fører dagbog.

Og der er da også lyse stunder i løbet ad de seks år, for vi ved jo også godt, at det menneskelige sind er i stand til at se lidt lys og håb i det dybeste mørke.

Bogen er aktuel og bør naturligvis læses!

kultur@k.dk