Foredrag piftes op med højt belagt smørrebrød

Folkeuniversitet i Aarhus var tidligere på ugen vært ved arrangementet ”Vi mødes i Brugsen” i Den ...

Folkeuniversitet i Aarhus var tidligere på ugen vært ved arrangementet ”Vi mødes i Brugsen” i Den Gamle By under Århundredets Festival. Her blev der både budt på smørrebrød og foredrag om andelsbevægelsens opståen. – Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus

Med Århundredets Festival sætter Folkeuniversitetet i Aarhus i denne uge fokus på Danmark i første halvdel af 1900-tallet, hvor nydelse og oplysning forenes

Det kan være svært at beslutte sig: Skal det være rullepølsen med sky og ringe af rødløg eller roastbeef med remoulade, revet peberrod og et drys karse på toppen? Denne mandag i Hobrohuset i Den Gamle By i Aarhus kan deltagerne få begge dele – og dertil endda et foredrag, der kan gøre dem lidt klogere.

Scenen er typisk for Folkeuniversitetet i Aarhus, der lige nu for tredje gang holder Århundredets Festival, denne gang med mere end 200 arrangementer om perioden fra 1900 til 1950: Ved to langborde sidder et halvt hundrede mennesker og nyder det højtbelagte smørrebrød og for enden af bordene står forfatteren og journalisten Kristian Ditlev Jensen.

På et stort lærred viser han gamle sort-hvide billeder af brugsforeningernes foregangsmænd og nogle med farver på af havregrynpakker af mærket ”Davre”, Cirkelkaffe og kostpyramiden. Han fortæller om, hvordan man takket være konservesfabrikken i Svendborg for over 50 år siden kunne servere et helt måltid bestående af fødevarer på dåse, og om, hvordan Brugsen i sin tid gik forrest med at lancere rengøringsmidler og artikler til personlig pleje uden kemi.

Det er nedslag i et hverdagsliv, som de fleste

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.