Formidling fra slagmarken

Kampen om Jylland 1864 er et projekt, som fire jyske museer er gået sammen om for at sætte fokus på 1864-krigen i jubilæumsåret 2014

Dannebrog og kanoner ved Dybbøl Mølle på Dybbøl banke.
Dannebrog og kanoner ved Dybbøl Mølle på Dybbøl banke. . Foto: Henrik Pyndt Sørensen.

Fire jyske museer, med tilsammen over 300.000 besøgende, satser næste år stort på at formidle, hvad der skete i Danmark i 1864. Takket være en millionbevilling fra en række store danske fonde er de gået sammen om et projekt, der med moderne og interaktiv teknologi skal sætte fokus på krigen set fra slagmarkerne til lands og til vands samt hjemmefra i de fader - og sønneløse familier.

Meningen er at give museumsgæsterne mulighed for med egne sanser at opleve den virkelighed, som udspandt sig på krigsskuepladserne for 150 år siden. Samtidig er det ambitionen at sætte krigen ind i en samfundsmæssig ramme og undersøge, hvilken betydning krigen i 1864 fik for Danmarks udvikling til en moderne velfærdsstat. Museerne vil gerne forhindre, at jubilæet til næste år bliver en løsrevet ceremoni for et støvet stykke historie uden aktualitet for nutidens mennesker. I stedet vil man forsøge at kæde begivenhederne for 150 år siden sammen med moderne danskeres levevilkår.

LÆS OGSÅ: Skal flaget på hel eller halv? Flagdilemma i Dybbøl

De fire museer er: Danevirke Museum, Historiecenter Dybbøl Banke, Dansk Landbrugsmuseum og Fregatten Jylland. Formidlingsprojektet kommer til at bestå af fire adskilte, men alligevel sammenhængende udstillingsafsnit. Hvert museum vil bidrage med sin vinkel på krigshandlingerne. Danevirke Museum i Sydslesvig åbner som det første af de fire museer sin udstilling den 6. februar 2014.

Projektet, der har fået titlen Kampen om Jylland 1864 er støttet af Arbejdsmarkedets Feriefond, Nordea Fonden, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden.