Frankrig vil give ”asyl” til truet kulturarv

Den franske præsident har afsat 700 millioner kroner til beskyttelse af oldtidsminder i Syrien og Irak og tilbyder at passe på værdifulde genstande i Europa

Det er især på grund af Islamisk Stats ødelæggelser i den oldhistoriske by Palmyra (billedet), at Frankrig nu kommer på banen for at sikre den truede verdensarv i Mellemøsten.
Det er især på grund af Islamisk Stats ødelæggelser i den oldhistoriske by Palmyra (billedet), at Frankrig nu kommer på banen for at sikre den truede verdensarv i Mellemøsten. . Foto: Joseph Eid.

Bølger af syriske flygtninge når europæiske grænser i disse år, og snart kan det være særligt værdifulde oldtidsgenstande fra Mellemøsten, der ”banker på” for at finde beskyttelse fra ødelæggelse og plyndring.

Det er i hvert fald en del af et nyt fransk forsøg på at sikre truet kulturarv i de krigshærgede områder i Syrien og Irak.

Den franske præsident, Francois Hollande, har netop annonceret, at landet vil afsætte 100 millioner euro, cirka 700 millioner kroner, til en nyoprettet fond, der skal gå til beskyttelsen af kultur- arven i de områder i Mellemøsten, hvor borgerkrig og Islamisk Stat hærger. Og som led i det initiativ vil Frankrig tilbyde en slags ”asyl” for truede antikke genstande. Det skriver magasinet The Art Newspaper.

Billeder og videoer af brændte bøger og destruktion af antikke islamiske og kristne monumenter og statuer har været hverdagskost, siden Islamisk Stat etablerede sit kalifat i sommeren 2014. Islamisk Stat har efter sigende en afdeling, der har til formål at identificere og destruere ”hedenske moskéer”, og værdifulde antikke genstande har været udsat for omfattende, systematiske plyndringer. Irina Bokova, generaldirektør for Unesco, FN’s organisation for uddannelse, kultur og videnskab, har kaldt ødelæggelserne, der også har ramt de antikke byer Nimrud og Nineveh, for en kulturel tragedie for hele verden.

Nu vil Frankrig tilsyneladende også vise god vilje med en plan, der blev annonceret ved en pressebegivenhed på Metropolitan Museum of Art i New York, hvor den franske præsident i sidste uge holdt en tale om blandt andet kulturarven i Mellemøsten.

Den nye fond skal angiveligt bestå af midler fra både offentlige og private donorer, og i spidsen for indsatsen står den tidligere franske kulturminister Jack Lang, der i dag er direktør for Det Arabiske Institut i Paris. Det er særligt på grund af de omfattende ødelæggelser af den oldhistoriske by Palmyra, at Frankrig nu kommer på banen, bemærkede Lang, der var med i New York under præsidentens besøg.

Den franske kulturarvsmission skal blandt andet gå til restaurering af ødelagte bygninger samt en slags ”asyl”-aftale for særligt udsatte kulturarvsgenstande, der kan beskyttes i Europa, så længe de er i fare i deres hjemland.

Det franske initiativ kommer i kølvandet på andre forsøg på at forhindre plyndring og ødelæggelse af kulturarv. En amerikansk lov skal fremover forhindre, at plyndret kulturarv fra krigszoner ender i USA, og den amerikanske hær vil sende kunsteksperter med ind i kampzoner, hvor amerikanske tropper har været eller er på vej til.

Det britiske underhus har også behandlet problematikken, mens store auktionshuse har efterlyst strammere lovgivning for at standse illegal handel med kunst.

Islamisk Stat er på tilbagetogt i øjeblikket, men omfanget af ødelæggelser og plyndringer af kulturarv i det historiske område Mesopotamien kendes stadig ikke. Men både danske og udenlandske arkæologer har flere gange påpeget, at verdenshistoriske overleveringer i Mesopotamien er i overhængende fare for at gå helt tabt.

Francois Hollande har også taget initativ til en stor international konference om terrorister og truslen mod verdensarven, der afholdes i Abu Dhabi i december.