Frikadeller og F-dur blandt bøger og børn

Småbørnsforældre har også behov for oplevelser og går til Frikadelle-Bibliotek med mad og musik på Frederiksberg

Der er altid udsolgt til Frikadelle-Bibliotek på Frederiksberg, hvor der er mad og koncert fire gange om året. Her optræder orkestret Mary May Love. - Privatfoto.
Der er altid udsolgt til Frikadelle-Bibliotek på Frederiksberg, hvor der er mad og koncert fire gange om året. Her optræder orkestret Mary May Love. - Privatfoto.

Det har ikke meget med bøger at gøre. Faktisk ingenting. Men det foregår på et bibliotek og er et blandt mange tilbud på et moderne folkebibliotek.

Fire gange om året holder Frederiksberg Bibliotek i København dørene åbne for et helt særligt arrangement for børnefamilier, som går under navnet Frikadelle-Bibliotek. Her er mad til alle aldre efterfulgt af en koncert.

Siden 2011 har Frederiksberg Bibliotek lavet Frikadelle-Koncert for fulde huse. Idéen opstod, da Christina Helle Kjær, arrangements-ansvarlig på biblioteket, kom tilbage fra barsel med sit andet barn.

”Jeg var frustreret over, at jeg ikke oplevede kultur så meget som tidligere på grund af de små børn. Før var jeg en aktiv kulturforbruger og oplevede - efter at børnene kom - for meget 'Åh-Abe-koncert' over de tilbud, der var. Jeg savnede især de små, lidt skæve oplevelser, der var blevet sværere at finde med børn på armen,” siger Christina Helle Kjær.

Hendes arbejde er at lave arrangementer på biblioteket, som ikke nødvendigvis handler om bøger. I dag er der teater, koncerter og mange forskellige arrangementer på biblioteket. Frikadelle-Bibliotek blev hurtigt en succes. Det skyldes ifølge Christina Helle Kjær, at det egentlig er rettet mod forældrene og ikke så meget børnene.

”Der er altid frikadeller til børnene, og det hele skal slutte til tiden, så de små kan komme hjem i seng. Men musikken er for voksne. Jeg insisterer på, at det ikke er en børnekoncert. Og så har både voksne og børn en fest.”

Der er ingen bøger i salen, hvor der afholdes Frikadelle-Bibliotek, blandt andet på grund af rødbedesalater og snaskede børnefingre. Til gengæld spiller arrangementet godt sammen med bibliotekets store musikafdeling, hvor man altid kan finde et stort udbud af musikgenrer, også udgivelser med det orkester, der optræder.

”Jeg har altid in mente, at vi er et bibliotek, der afholder disse arrangementer, og ikke et kulturhus. Samtidig er mange af familierne, der kommer, ikke kernebrugere. For dem er det primært oplevelsen, de kommer for. Men samtidig finder de også ud af, at de er kommet på et stort og flot bibliotek, hvor børnene får en god oplevelse, og som det første siger jeg altid: 'Velkommen på biblioteket'.”

Frikadelle-Biblioteket er et af Frederiksberg Biblioteks mange ikke-litterære arrangementer, som er i skarp konkurrence med byens mange kulturtilbud. Men her kan biblioteket tilbyde gratis adgang, påpeger Christina Helle Kjær.

”Vi har diskuteret meget, hvorfor vi skal lave teater og koncerter i hjertet af København. Men vi gør en dyd ud af at lave gode og gratis arrangementer, som alle børnefamilier kan komme til. Også dem, der ikke nødvendigvis har råd til at tage i DR's koncertsal. Vores kerneopgave er at præsentere en bred palet af kultur for borgerne i kommunen,” siger hun.

Ud over koncerter og teater tilbyder biblioteket længerevarende workshops for børn. Til efteråret kan børn for eksempel gå til kunstfotograf en gang om ugen over to måneder.

”Vi har en lang tradition for at lave anderledes kulturtilbud. Og vi kan også tillade os at lave de lidt mere snævre arrangementer uden sikkerhed for succes. Det er også en af fordelene ved at være biblioteket,” konstaterer Christina Helle Kjær.