Gode tips til sommerlæsningen fra Storbritannien

Der er bøger for enhver i de britiske bud på en sommerbog

I Storbritannien anbefales blandt andet italienske Elena Ferrantes roste bogserie til sommerlæsningen. Modelfoto.
I Storbritannien anbefales blandt andet italienske Elena Ferrantes roste bogserie til sommerlæsningen. Modelfoto.

Hvilke bøger skal med på årets sommerferie? Anmelderne i britiske aviser anbefaler både bøger fra årets nyudgivelser, bøger, hvor handlingen finder sted der, hvor ferien holdes, samt gamle og nyere klassikere. I avisen The Guardian giver forfatteren Tim Lott sine bud på 10 bøger til sommeren. De rækker vidt - fra Tove Janssons historier om Mumitroldene til nogle af de største nulevende engelske forfattere. Fra Ian McEwans store katalog af bøger har han valgt ”Soning”.

”Sat i sommeren 1935 i et hus på landet, som fremmaner de sædvanlige ånder af sex, korruption og uskyldighed, men med sådan en ægthed, at du føler, at det bliver gjort for første gang,” skiver Tim Lott.

Blandt de store amerikanske forfattere peger Tim Lott på ”Den store Gatsby”:

”Skønheden i Fitzgerald er, at han skriver enkelt og direkte og alligevel med en sådan dybde og nærvær.”

Tilsvarende har den jødisk-amerikanske forfatter Philip Roth fundet vej til listen med romanen ”Nemesis”.

”Bogen er ubekvem læsning på stranden, for den er fundamentalt - som de fleste værker af Roth - en tragedie, hvor Bucky Cantor, den uskyldige hovedperson i centrum af historien, er offer for en ubarmhjertig skæbne.”

Anmelderen Christie Hickman vælger i avisen The Express at fokusere på bøger, som tager læseren med ud i den store verden.

Går turen til Italien, foreslår hun ”Min geniale veninde” af Elena Ferrante, der udspiller sig Napoli.

Går turen til Spanien, så er ”Jeg gik mig ud en sommermorgen” af Laurie Lee hendes anbefaling. I bogen beskriver Laurie Lee, hvordan han som 19-årig i 1934 brugte et år på vandre rundt i Spanien.

Avisen The Telegraph har valgt at fokusere på årets nyudgivelser. I afdelingen for faglitteratur anbefaler anmelderen Tom Holland en ny biografi ”Seneca: A Life” af Emily Wilson, som ikke er udgivet på dansk.

Anmelderen Ian Thomson anbefaler ”Da duerne forsvandt” af Sofi Oksanen.

”Oksanen udforsker Estlands forfærdelige krigshistorie med massetvangsforflytninger, besættelse og samarbejde med besætterne,” skriver han.