Gospelmusik giver salmeskatten nyt liv

Der sker noget særligt, når man forener den danske salmebogs dybe tekster med den sorte gospelmusiks kropslige frigørelse, mener gospelkomponist Claes Wegener, der har forvandlet kendte danske salmer til populær kormusik

”Da jeg fik idéen til at sætte gospelmusik til danske salmer, blev ordene større for mig,” siger Claes Wegener, der har brugt fire år på at forvandle en række kendte danske salmer, så de kan bruges af gospelkor. – Privatfoto.
”Da jeg fik idéen til at sætte gospelmusik til danske salmer, blev ordene større for mig,” siger Claes Wegener, der har brugt fire år på at forvandle en række kendte danske salmer, så de kan bruges af gospelkor. – Privatfoto.

Et brusende kirkeorgel er ikke den eneste måde at formidle salmer på. De seneste år har en underskov af danske rytmiske musikere leveret alt fra jazzsalmer til nykomponerede rockmelodier til de gamle danske salmer. Og den amerikanske gospelmusik har såmænd også fundet vej til Den Danske Salmebog.

Det er ikke godt at vide, hvad Grundtvig ville tænke, hvis han hørte sin gamle salme Hil dig, frelser og forsoner i en swingende gospel- og rapversion. Men sådan kan man i hvert fald høre den på cden Gospelsalmer.

LÆS OGSÅ: Gospel er den kontrollerede danskers ventil

Pladen består af en række kendte danske salmer, der har fået ny rytmisk puls af den danske gospelsanger, komponist og korleder Claes Wegener og hans gospelkor Conquerors, der til daglig holder til i folkekirken Nathanels Kirke på Amager i København.

Cden udkom sidste år og er allerede blevet godt modtaget af mange præster rundtomkring i landet, ligesom så mange gospelglade salmeelskere har ønsket at synge med på de nye gospelsalmer, at Claes Wegener om to uger vil åbne et nyt kor i kirken, mens adskillige andre kor rundtomkring i landet har taget de nye salmeversioner på deres program, fortæller han.

Salmebogens dybde og gospelmusikkens sans for at udtrykke følelser kropsligt skaber simpelthen en ny slags musik, der rører folk dybt. Og selvom jeg selv har sunget gospel det meste af mit voksenliv, synes jeg også selv, at de danske salmedigtere giver musikken en ny og dybere mening, siger Claes Wegener og tilføjer:

Ånden i gospel er glæden. Salmer har også livets mere dystre sider med, og de salmer, jeg har udvalgt, repræsenterer hele årets og livets gang. Men jeg synes også, at gospelmusikken har meget at give salmerne. Det er jo meget kropsfjernt, når man synger salmer i traditionel forstand. Men med gospelmusikken får salmerne et nyt fysisk udtryk, og teksterne nye meningsfyldte betoninger.

Den 39-årige korleder har sunget gospelmusik, siden han var 21 år. Og hans egen snørklede vej til salmebogen går også gennem gospelmusikken. For da han begyndte i sit første gospelkor som sanger, blev troen så levende for ham selv, at han dengang begyndte at komme fast i pinsekirken i Aarhus, hvor hans egen korleder holdt til.

Allerede dengang fik jeg simpelthen nogle religiøse oplevelser af Guds nærvær gennem gospelmusik, og jeg følte mig hjemme i frikirkemiljøet. Jeg oplevede dengang frikirken som mere involverende og inspirerende end folkekirken, fordi jeg syntes, at der var mere fokus på den enkeltes tro og ikke mindst plads til at udtrykke følelser gennem rytmisk musik, siger Claes Wegener.

Da han senere uddannede sig på det rytmiske musikkonservatorium i Aarhus, var det også med speciale i gospelmusik, og siden har han ledet adskillige kor og gospelworkshops over hele landet, ligesom han har været på en række studieture til USA for at blive smittet af den sorte gospelmusiks sans for rytme.

Gospelmusik er de store følelsers musikgenre, der har sin historiske baggrund i de sorte slavers sange, hvor de gennem musik sang sig frem til en glæde ved livet og troen og forventningen om, at alting skulle blive bedre i Himlen, siger han og fortsætter:

Det virker stærkt, men når man som dansker synger en engelsk tekst, bliver der lagt et slags filter ind over ens følelser, og da jeg fik idéen til at sætte gospelmusik til danske salmer, blev ordene større for mig.

Det har været en lang rejse for ham at opdage salmernes styrke. Men som voksen har han turneret rundt i mange folkekirker, hvor salmebøgerne jo nærmest er musikkens kerne, og det var sådan, at salmebogen for alvor blev åbnet for ham. For da han selv gik til konfirmationsforberedelse, føltes det mere som en sur pligt for eksempel at synge sig igennem Ingemanns smukke salme I østen stiger solen op, husker han:

Jeg må indrømme, at jeg dengang blot opfattede det som en sang om en sol, der stod op og gik ned. Men da jeg for nogle år siden lavede melodien om, så den kunne bruges af gospelkor, blev salmen pludselig levende for mig, så den kom til at handle om Guds lys til mig, siger den 39-årige Claes Wegener.

Han erkender dog, at gospelsalmer aldrig kan erstatte den traditionelle måde at synge salmerne på, fordi hans musikalske omfortolkninger kræver mere af sangerne og derfor egner sig mindre til fællessang:

De traditionelle salmer er skrevet med samme musik-struktur, et vers ad gangen gennem hele salmen, men jeg har brudt dem op og gjort nogle tekststykker til omkvæd og andre sætninger til C-stykker, der bliver gentaget. Det giver sangen rytmisk liv, men gør den også sværere at synge, så det egner sig bedre til koncerter end gudstjenester, hvor almindelige kirkegængere nok ville have haft nemmere ved at følge orglet som normalt, siger Claes Wegener, der også giver en del koncerter med sit kor i både frikirker og folkekirker rundtomkring i landet.

Musikalsk har det været mit mål at vise, at gospel ikke kun er en fritidsaktivitet, men også kan være tjekket, nyskabende og toneangivende for vores nutidige musikkultur. Men glæden er stadig kernen i mine gospelsalmer.

Man kan læse mere om cden, korets koncerter og optagelsen i det nye kor på hjemmesiden gospelsalmer.dk