Grauballemanden går på nettet

Moesgård Museum har netop åbnet en hjemmeside med al viden om verdens bedst bevarede moselig. Det sker i en tid med voksende international opmærksomhed på de berømte danske moselig

Grauballemanden er formentlig verdens bedst bevarede moselig og er Moesgård Museums største attraktion. –
Grauballemanden er formentlig verdens bedst bevarede moselig og er Moesgård Museums største attraktion. –. Foto: Jens Thaysen.

De blev hevet op af danske moser for cirka 60 år siden og er over 2000 år gamle. Alligevel er interessen for de to danske moselig, Grauballemanden og Tollundmanden, stadig stor.

LÆS OGSÅ: Et museum til den gode historie

Moesgård Museum i Aarhus har netop åbnet en ny hjemmeside, www.grauballemanden.dk, hvor besøgende kan finde al tilgængelig viden om Grauballemanden, der blev fundet i 1952. Oldtidsdanskeren er formentlig verdens bedst bevarede moselig og er museets største attraktion.

Der har været stor efterspørgsel efter mere viden om Grauballemanden på internettet. Folk vil gerne komme tættere på et menneske, der levede i en fjern og ukendt fortid, og det kan de komme nu hjemme fra deres stuer, siger museumsinspektør Pauline Asingh, der står bag siden.

Den nye hjemmeside indeholder både tung forskning og mere lettilgængelig viden og interaktivitet. Brugeren kan følge forskernes arbejde, der fører til opklaringen af mysteriet om den velbevarede mand med det viltre røde hår, der døde som cirka 34-årig af et kraftigt snit i halsen fra øre til øre. Brugeren kan gå på jagt i arkiverne og selv komme med dramatiserede, rekonstruerede bud på hændelser og begivenheder i Grauballemandens liv.

Hjemmesiden åbnes på et tidspunkt, hvor danske moselig har fået større opmærksomhed fra udlandet. Det gælder især de mest kendte oldtidsdanskere, nemlig Grauballemanden og Tollundmanden fra Silkeborg Museum. De to museer får daglig henvendelser fra forskere og journalister fra udlandet, der vil vide mere om de danske jernaldermænd.

Udlandet har længe haft stor interesse for mumier og moselig. De fortæller om levet liv i fortiden. Og ofte ret detaljeret. Den nye forskning bringer dem næsten til live og kan fortælle, hvad der skete i det skæbnesvangre øjeblik ved mosen. Men samtidig er der ikke en endegyldig forklaring på mysteriet, siger Pauline Asingh, der ofte får henvendelser fra udenlandske tv-stationer.

Silkeborg Museum har det seneste år fået besøg af japanske og koreanske tv-stationer, og National Geographic kommer jævnligt forbi museet for at lave noget om Tollundmanden med det fuldendte ansigt. Museumsdirektør Christian Fischer blev for nylig filmet til en ny tv-serie, der laves af en af verdens største tv-producenter. Direktøren er også blevet ringet op af en amerikaner, der ville købe noget af mosen, som Tollundmanden lå i, for at bruge vandet til kosmetik.

Tollundmanden kom også på verdenskortet med den irske forfatter og nobelpristager Seamus Heaneys digt The Tollund Man.