Harald Nielsen og den danske sumpfeber

Harald Nielsen (1879-1957).

Harald Nielsen (1879-1957). Scanpix Denmark

bog
Five stars

En larmende relevant udgivelse til tiden om det sammensatte menneske Harald Nielsen

Da Helge Rode engang roste forfatteren Harald Nielsen ”elskeligt og distinkt”, som Nielsens velvillige biografist Nina Bjørneboe beskriver det, tog Nielsen det ilde op – mærkeligt nok. Gennem livet blev der ikke Harald Nielsen mange pæne ord til del, men alligevel var han ikke sådan at kurtisere. Helge Rode besad en ”smidig både-og-tolerance”, som den iltre Harald Nielsen ikke gad – uanset ros. Sådan var han.

Harald Nielsen har i nogen grad været ømtåleligt stof siden sin død i 1957. Et sammensat menneske og derigennem en af dansk kritiks mest fintfølende slagsbrorbegavelser fra sin debut i 1904. Han levede livet som avisskribent og forfatter, men endte sine dage udskammet af den danske offentlighed på grund af en stigende antisemitisme, der kulminerede under Besættelsen. Nina Bjørneboes bog om ham udkom første gang i 1981 og foreligger nu i udvidet genudgivelse. Det er kritikhistorie og en larmende relevant udgivelse til tiden.

En stribe af Nielsens kampe virker mærkeligt relevante i dag. Det gælder hans tidlige argument om, at der ikke findes noget muligt afvæbnet kulturforsvar af Danmark. Forskellen på et Danmark

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.