Helle for laurbærrene

Forfatteren Helle Helle fik i går boghandlernes eftertragtede hæders-bevisning De Gyldne Laurbær. Det er fuldt fortjent, fordi hun på sjælden vis rammer både den brede læserskare og litteraturkritikerne, mener eksperter

Helle Helle fik overbragt den glædelige nyhed om årets bogpris i går eftermiddag på Kultorvet i det indre København. –
Helle Helle fik overbragt den glædelige nyhed om årets bogpris i går eftermiddag på Kultorvet i det indre København. –. Foto: Linda Henriksen.

Da forfatteren Helle Helle i går mødte op til, hvad hun troede var et møde hos sin redaktør på forlaget Rosinante i det indre København, blev hun overrasket med blomster, champagne og blitzlys. Traditionen tro var dagens hovedperson i bøgernes verden både glad og overrasket, da hun fik overrakt De Gyldne Laurbær, den årlige hædersbevisning til en nulevende dansk forfatter valgt ved en afstemning blandt landets boghandleransatte.

LÆS OGSÅ: Helle Helle vinder De Gyldne Laurbær

Helle Helle fik prisen for sin seneste roman, Dette burde skrives i nutid, om den unge kvinde Dorte, der bor i en dansk provinsby og ikke rigtig kan finde ud af, hvad hun skal stille op med sit liv. Tidligere har Helle Helle haft stor både salgsmæssig og litterær succes med romanerne Rødby-Puttgarden og Ned til hundene.

Der er ingen tvivl om, at Helle Helle har en stor plads i boghandlernes hjerter, sagde Kenneth Pedersen, da det stod klart, at hun havde fået flest stemmer. Han er formand for foreningen De Gyldne Laurbær, der indtil for nylig hed Boghandlerklubben.

Der er heller ingen tvivl om, at Helle Helle har en stor plads i mange litteraturanmelderes hjerter. Ifølge flere kan hun nemlig det sjældne at ramme både den brede læserskare, ungdommen på gymnasierne og universiteternes litterære analytikere.

Helle Helle er ofte blevet kritiseret for at være såkaldt dansklærerlitteratur, fordi hendes romaner går op og nemt kan analyseres. Men det er efter min mening ikke retfærdigt. Hendes romaner går netop ikke op. De har en umiddelbar appel, men bevarer deres inderste hemmeligheder. Derfor er de så slidstærke, og man får lyst til at læse dem igen og igen, siger Anders Juhl Rasmussen, der er litteraturforsker ved København Universitet.

Der er et fravær af forklaringer i Helle Helles bøger, der betyder, at læseren tvinges til selv at digte med. Sådan er det med al stor litteratur: Den er gådefuld og stikker dybt ned i menneskers bevidsthed, fordi den rummer handlinger, der ikke umiddelbart kan forklares. Hos Helle Helle lægges menneskers handlinger frem, men intet bliver forklaret, tilføjer han.

Professor i litteratur på Syddansk Universitet Nils Gunder Hansen siger, at Helle Helle i begyndelsen af sin karriere var meget en forfatternes forfatter på grund af hendes minimalistiske sprogbevidsthed. Med de tre seneste romaner har hun bevæget sig ud mod et meget stort publikum både herhjemme og i udlandet, og han finder det fuldt fortjent, at hun nu hædres med De Gyldne Laurbær.

Hendes bøger er nemme at læse, og handlingen foregår meget på overfladen, men der er masser af eksistentielt og etisk materiale at hente i hendes romaner, siger han.