Historiker: Vi kan stadig lære mere om holocaust

Der er stadig ubelyste områder af nazisternes folkemord på Europas jøder under Anden Verdenskrig, siger ...

Der er stadig ubelyste områder af nazisternes folkemord på Europas jøder under Anden Verdenskrig, siger den israelske historiker Gideon Greif. - Arkiv Foto: Leif Tuxen

Der er erindringer fra overlevende til 100 års forskning og holocaustlitteratur, siger den israelske historiker Gideon Greif bag bestselleren ”Vi græd uden tårer” om den berygtede Sonderkommando, som en ny Oscar-nomineret film er baseret på

I dag for 71 år siden befriede sovjetiske tropper den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz, hvor over en million mennesker, hovedsageligt jøder, var blevet myrdet i løbet af Anden Verdenskrig.

Siden er overlevendes erindringer og fortællinger kommet i bølger, og man skulle tro, at der snart ikke findes flere historier at blive fortalt om holocaust.

Men det er der, og nok til de næste mange år og endda årtiers forskning og nye bølger af holocaustlitteratur. Det mener den israelske historiker og forfatter Gideon Greif.

”Holocaust vil aldrig blive glemt,” siger han.

At der stadig kan dukke nye sider og nye fortællinger frem fra Anden Verdenskrig, opdagede Gideon Greif, da en ven fortalte ham, at han var nabo til en overlevende fra den såkaldte Sonderkommando, en enhed af jøder i Auschwitz, der deltog i gasningen og kremeringen af fangerne.

De fleste af disse ”udvalgte” fanger, som anslås til at have bestået af 3500 jøder, blev selv myrdet, men 100 overlevede. De holdt deres i egne og mange andres øjne utilgivelige handlinger hemmeligt, og holocaustforskere som Greif har været overbevist om, at alle

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.