Højskolesang, demens og patchworkfamilier flytter ind på teatret

Det Kongelige Teater har offentliggjort programmet for den kommende sæson, der som vanligt både rummer klassikere og helt nyskrevet dansk og udenlandsk dramatik

Teaterchef Morten Hesseldahl præsenterede onsdag Det Kongelige Teaters program for sæsonen 2016/17.
Teaterchef Morten Hesseldahl præsenterede onsdag Det Kongelige Teaters program for sæsonen 2016/17. Foto: Nikolai Linares.

Der bliver højskolesang ikke bare i foyeren, men også på Skuespilhusets Store Scene i den kommende sæson. Reumert-vinderen Minna Johannesson iscensætter en helt ny musikforestilling, der slet og ret har titlen ”Højskolesangbogen”, og det bliver tilladt at synge med.

Allerede nu kan interesserede finde begivenheden på Facebook og komme med forslag til, hvilke højskolesange der skal indgå i forestillingen.

Det fremgår af Det Kongelige Teaters program for sæsonen 2016/17, der blev offentliggjort onsdag. Programmet er som vanligt en skønsom blanding af klassikere, helt nye værker samt alt det ind imellem - både når det gælder skuespil, ballet og opera.

Til de absolutte klassikere hører Sofokles’ ”Ødipus og Antigone” og Shakespeares ”Helligtrekongersaften". Balletterne ”Svanesøen”, "Giselle" og ”Snedronningen” samt operaerne ”Den Flyvende Hollænder” af Wagner, ”Macbeth” af Verdi, Puccinis ”La Bohème” og "Hoffmans eventyr" af Offenbach.

Det Kongelige Teater viser også i næste sæson sit bud på Henry Purcells blanding af musik og fortælling "The Fairy Queen", der bygger på Shakespeare-komedien "En skærsommernatsdrøm". Til den forestilling har teatret hyret dirigenten Lars Ulrik Mortensen til at stå for den musikalske ledelse.

Den nye dramatik bliver i den kommende sæson repræsenteret ved blandt andre Thomas Bendixen, Nikoline Werdelin og Ferdinand von Shirach.

Førstnævnte har skrevet forestillingen ”Med sne”, der er en visuel og sanselig rejse ind i et dement menneskes hjerne. Hvordan opleves virkeligheden derfra? Og hvordan takler de pårørende det kaos, der følger med en demensdiagnose? Det er nogle af de spørgsmål, forestillingen rejser.
 
Nikoline Werdelin tager med sit stykke ”Stjernefamilien” på tragikomisk facon fat i den moderne såkaldte patchworkfamilie med stedforældre, bonussøskende, og hvad der ellers følger af nye måder at være familie på.

Tidens største frygt og samfundstrussel, terroren, er emnet for ny tysk dramatik af Ferdinand von Shirach. Forestillingen, der helt enkelt hedder ”Terror”, udspiller sig i en retssal. Her er en pilot anklaget for drab på 150 mennesker, og der oprulles et væld af dilemmaer. Publikum er medvirkende på den måde, at de skal tage stilling til, om piloten skal frikendes eller dømmes. Dermed får de direkte indflydelse på dramaets slutning.

Den nye engelske dramatik er repræsenteret ved et stykke af Duncan MacMillan. Stykket har titlen "Personer, steder og ting", og handler om den unge, lovende skuespiller Emma, der indlægges på et afvæningscenter efter at have taget et overdosis. 

I Det Europæiske Kulturhovedstadsår 2017 indgår Det Kongelige Teater desuden et usædvanligt samarbejde med Moesgaard Museum i Aarhus. Det sker med opførelsen af vikingesagaen "Røde Orm" på museets skrående, græsdækkede tag.

Dramaet, der henvender sig til hele familien, er en heroisk fortælling om vikingehøvdingen Røde Orm, der hvirvles ind i religiøse og verdslige kampe. "Røde Orm" bliver første gang Det Kongelige Teater står for en udendørs teaterproduktion, der ikke kommer til at foregå i København.

"Vi er meget stolte af at kunne præsentere en stor og flot sæson på Det Kongelige Teater. Både i husene og på scener i hele landet vil publikum kunne opleve medrivende opera, skuespil, ballet og koncerter fra øverste hylde – fra det helt intime og nære til de helt store brag i bredformat. Fra hurtige pop up-formater til et episk vikingeeventyr på taget af Moesgaard Museum i Aarhus. Vi glæder os til at underholde, røre og måske chokere danskerne med drama, komik, musik, dans, sang og meget mere," siger teaterchef Morten Hesseldahl.