Holberg vender tilbage til Bornholm

Bornholmerrevyen afløses fremover af Holberg-somre. For Danmarks ældste borgerteater fra 1823, Rønne Theater, søger tilbage til sine rødder ved at spille klassisk kukkasseteater. Og i øjeblikket gøres kulisserne klar på Det Kongelige Teater

Teatermalere i gang med at rekonstruere kulisserne til Rønne Theater.
Teatermalere i gang med at rekonstruere kulisserne til Rønne Theater. Foto: Leif Tuxen.

Det er ikke kun udenfor, at blomst efter blomst pibler frem, det gør de også på de store bagtæpper, som en række teatermalere i øjeblikket skaber til Bornholms Teater på Refshaleøen i det ”Det Kongelige Teaters Scenografiske Værksted”, der næsten må have Danmarks største ”formningslokale”. For her i en gigantisk hal dyrker teatermalerne deres gode gamle håndværk. Og i luften herinde kan man fornemme, hvordan de sirligt påmalede blomster nærmest også gror frem til lugten af gødning. For den økologiske maling virker i sig selv levende. Men flot bliver det.

De få uddannede teater-malere i landet tager både opgaver for Det Kongelige Teater, der jo løbende skal bruge kulisser til de skiftende forestillinger, og til andre teatre. Men ordren til Rønne Theater er noget særligt.

To millioner fondskroner har det bornholmske teater, der er Danmarks ældste borgerteater, fået til at søge tilbage til rødderne for det gamle teater fra 1823.

Og fremover skal klassisk kukkasseteater hver sommer således erstatte den lår-klaskende revyhumor i Bornholmerrevyen, der nu er lagt på hylden til fordel for såkaldte Holberg-somre, der skal genoplive teatrets stolte tradition for at spille Holberg-komedier.

Allerede denne sommer sætter teatret ”Jeppe på Bjerget” op, og Bornholms Teaters teaterchef, Jens Svane Boutrup, ser begejstret til, mens teatermalerierne tager form i den store hal på Refshaleøen, hvor bagtæpper og sidestykker ligger på betongulvet, mens de penselstrøg for penselstrøg bliver mere og mere færdige.

Det gamle scenetæppe fra 1975 er også ved at blive skiftet ud med en forbedret kopi af de bornholmske malere Paul Høm, Paul Stoltze og Lisbeth Munch-Petersens gamle mesterlige streger, som giver teatergæsten en oplevelse af at blive hensat til antikken med græske muser og eventyrlige landskaber, som altså skal være bagtæppe til alle de Holberg-komedier, der i fremtiden skal sættes op på Bornholm:

”Rønne Theater er simpelthen bygget til at spille kukkasseteater. Bornholmer-revyen var en folkelig tradition med en vis succes, men jeg har sommetider tænkt, at det svarede til at sætte en ghettoblaster ind i en Stradivarius-violin. For Rønne Theater er netop et fint gammelt instrument med en unik stemning, der egner sig allerbedst til at genoplive Holbergs ånd i vores lille intime teater.”

Det var netop også Holbergs komedier, som de første teaterentusiaster bragte til solskinsøen med et ønske om at opføre et bornholmsk borgerteater. Det fik de. Og i dag ligger det dér på et lille skævt stræde som et kulturelt kikhul ind i fortiden.

”Se!”, siger Jens Svane Boutrup og peger ind i en modeludgave af teatret, som det kommer til at se ud, når alle de rekonstruerede kulisser er færdig.

”Hvis man sætter sig på sjette række midt for, får man den bedste fornemmelse af perspektiv, og så er det meningen, at kulisserne skal skiftes med snoretræk. På Holbergs tid skulle der mange til for at styre sceneskiftene, det holder vi nede på et par stykker, men vi forsøger at genskabe magien. Vi har for eksempel også arbejdet en del med belysningen, så der også kommer lamper op i salen. Det havde man også på Holbergs tid, hvor teaterkunsten var meget dialogisk,” siger han. Han fører op på en gangbro, hvor der er udsigt til teatermalernes værker, der vokser frem time for time til den gode gamle lugt af gødning. Men til sommer vil teatermalerierne være lugtfri og tørre, når ”Jeppe på Bjerget” skal trække turisterne ind i det bornholmske teater.

”'Jeppe på Bjerget' er den perfekte komedie til at genintroducere hele det klassiske barokteaters muligheder og virkemidler. For det er et teaterstykke med forvandlingen som omdrejningspunkt, hvor hele teatermaskineriet kan komme i sving,” siger Jens Svane Boutrup, der glæder sig til at få kulisserne til klippeøen.

Hver eneste detalje er med til at skabe stemning i scenetæpperne, som er flere måneder undervejs. -
Hver eneste detalje er med til at skabe stemning i scenetæpperne, som er flere måneder undervejs. - Foto: Leif Tuxen
Bornholms Teaters direktør, Jens Svane Boutrup, vil give det gamle teater nyt liv ved at dyrke dets historie.
Bornholms Teaters direktør, Jens Svane Boutrup, vil give det gamle teater nyt liv ved at dyrke dets historie. Foto: Leif Tuxen