Sådan vil hverdagen se ud om 100 år

Frederikssund Klimaforening iværksatte sidste år en novellekonkurrence, der søgte skildringer af dagliglivet i et samfund anno 2115

Novellen, der af en jury bestående af bibliotekarer fra Frederikssund blev kåret som vinder af konkurrencen, hedder ”Velkomsten” og er skrevet af Anne Spagge, Jette Olofsen og Kurt Nielsen. Her ses Roskilde fjord mellem Frederikssund og Frederiksværk
Novellen, der af en jury bestående af bibliotekarer fra Frederikssund blev kåret som vinder af konkurrencen, hedder ”Velkomsten” og er skrevet af Anne Spagge, Jette Olofsen og Kurt Nielsen. Her ses Roskilde fjord mellem Frederikssund og Frederiksværk . Foto: Asger Ladefoged.

Klimaforandringerne sætter en politisk dagsorden, hvis konsekvenser vil blive lige så tydelige i fremtiden, som Anden Verdenskrigs var det i 1940’erne. Vi må indstille os på forandringer og reflektere over nye livsvilkår og valgmuligheder.

Disse holdninger hos Frederikssund Klimaforening er udgangspunktet for denne novellesamling. Foreningen værksatte sidste år en novellekonkurrence, der søgte skildringer af dagliglivet i et samfund anno 2115. Bidragyderne var frit stillede med hensyn til indhold, men det var et krav, at de skulle forholde sig til livsvilkår om 100 år. Af de mange besvarelser – hele 52 – er de 11 med i den foreliggende bog. Dens titel, ”12 noveller”, begrundes med, at det er op til den enkelte læser at skrive nummer 12! Ingen af forfatterne er kendte i offentligheden.

Novellen, der af en jury bestående af bibliotekarer fra Frederikssund blev kåret som vinder af konkurrencen, hedder ”Velkomsten” og er skrevet af Anne Spagge, Jette Olofsen og Kurt Nielsen. Handlingen er henlagt til nævnte bys gymnasium, der ved sin opførelse 50 år tidligere – i 2065 – var verdens eneste flydende af slagsen. Den globale opvarmning og den efterfølgende stigning af verdenshavene medførte – læser vi – andre steder i verden kaos, men i Frederikssund indrettede man sig og skabte en ny orden i den herskende uorden.

Novellen betegnes med rette som velformuleret. I det hele taget er kvaliteten af bidragene forbavsende høj. Man fornemmer, at bogens redaktør, Bjørn Tving Stauning, har bestræbt sig på at komponere en helhed frem, så skildringen af truslerne i tiden modsvares af vilje til at søge en alternativ, genoprettende livsform. Netop dette er temaet i den første novelle, ”Mormor” af Fianca Dalgaard. Den grådighed, der engang ødelagde meget, er blevet erstattet af såkaldt ”forandringsrevolution” – med åbning mod det religiøse, en åndeverden. Kan en historie ændre verdens gang? De, der gerne vil tro det, kan finde støtte i ”Kære Tip” af Anne Hjælmsø. Hos hendehar en historie den effekt.

De ledsagende billeder, leveret af ”Fjordkunstnerne”, er et værdifuldt supplement til ordene. Uden at være illustrationer udfolder billederne sig inden for novellernes rum. Med natur og menneske som det gennemgående tema – i vidt forskellige udførelser.

kultur@k.dk