I Aalborg er Jens og Alinas antikvariat et trækplaster

Det går godt for Pilegaards Antikvariat i Aalborg, det ældste familiedrevne antikvariat i Danmark. I den digitale tidsalder peger indehaverne på service og viden som vejen til overlevelse

Indehaverne Jens og Alina Pilegaard overtog Pilegaards Antikvariat i 1992. De prøver hele tiden at finde på nye idéer til, hvad der kan gøres bedre, så folk bliver ved med at komme. Senest har de oprettet en Facebook-side, ligesom de konstant overvejer, om der skal ændres noget i den fysiske butik. - Alle fotos: Bo Amstrup.
Indehaverne Jens og Alina Pilegaard overtog Pilegaards Antikvariat i 1992. De prøver hele tiden at finde på nye idéer til, hvad der kan gøres bedre, så folk bliver ved med at komme. Senest har de oprettet en Facebook-side, ligesom de konstant overvejer, om der skal ændres noget i den fysiske butik. - Alle fotos: Bo Amstrup. Foto: www.BoAmstrup.dk.

Det første, du ser, når du træder ind ad døren hos Pilegaards Antikvariat, er bøger. Så langt øjet rækker.

I forretningen på Algade i det indre Aalborg er der til venstre en hylde med julebøger og en reol med anmeldereksemplarer af nyere udgivelser. Lige frem kan blikket følge hylder i loftshøjde, alle spækket med indbundet litteratur i store som små størrelser, tykke som tynde og farverige som neutrale. Og netop som du tror, at reolerne stopper - ja, så fortsætter de med at bugte sig gennem den svagt oplyste, aflange butik. Helt op på førstesalen, helt ud bag ved det sorte forhæng, hvor kun personalet har adgang, og helt ned i kælderen, hvor den ene del af lageret har til huse. Den anden er på et fjernlager lidt uden for byen.

Omkring en kvart million bøger har Jens og Alina Pilegaard, indehaverne af Pilegaards Antikvariat, at sælge ud af til læselystne kunder. Selvom andre store spillere i antikvarboghandlerbranchen må give op, senest Vangsgaard i København, er Danmarks ældste familiedrevne antikvariat langtfra lukningstruet.

”Det går stadig godt. Vi har ikke de store stigninger i omsætningen, og det er nok også for naivt at håbe på, men kan vi holde status, så går det nok,” siger Jens Pilegaard fast med en klang af nordjysk i stemmen.

Han ærgrer sig over, at flere kolleger har måttet lukke, for antikvarboghandler er ”sådan en lille niche, som vi synes, er vigtig”:

”Det er jo en særlig kultur, som bliver ført videre. Og nu hvor alt bliver digitaliseret, synes jeg kun, vi bliver endnu mere vigtige,” uddyber han.

Går du en tur langs hylderne i forretningen, fornemmer du straks den tørre duft af papir, der hænger i luften. Den forstærkes, når du tager én af bøgerne ned fra dens langtfra tilfældige plads i reolen, åbner den og lader fingrene bladre gennem de enten stive, bløde, gulnede eller dugfriske sider. Som kan indeholde alt lige fra ny eller gammel skønlitteratur til læren om eksempelvis rejser, lokalhistorie, broderi og tryllekunst.

Fordelen ved et antikvariat er netop, at det giver adgang til bøger, som ellers er udgået fra forlag og boghandlere. Og udvalget ved Pilegaards Antikvariat er da også lige så forskelligt som de kunder, der træder ind i forretningen.

Den 21-årige psykologistuderende Daniel Meyrowitsch leder for eksempel efter to specifikke fagbøger. Som han får med 10 procent studierabat. Et initiativ, der er godt givet ud i forhold til at få de unge ind i butikken, fortæller Jens Pilegaard.

”Det er jo dem, vi skal leve af fremadrettet,” som han siger.

Også den 24-årige Pernille Sauer har fundet tre bøger til en 10'er stykket, mens Elsemarie på 75 år blandt andet spørger efter den danske forfatter og mystiker Martinus.

”Jeg er gammel aalborgenser, så jeg kigger altid lige ind. Jeg kender jo forretningen. Og så får man en god betjening,” smiler hun.

Netop service er en af Pilegaards Antikvariats store styrker, understreger Jens Pilegaard.

De to medarbejdere, Søren Kjær Nielsen og Nina Iversen, har været ansat i henholdsvis 20 og 26 år, og det er deres viden, som forretningen lever af, forklarer han:

”Hvis du kommer og spørger efter en bog, som du kun næsten ved, hvad hedder, så finder Nina eller Søren ud af det. De ved enormt meget, og det er også det, vi overlever på. Folk får en kanon service. Og har vi ikke den bog, de søger, så tilbyder vi at skaffe den. Det er jo ikke alle, der kan finde ud af selv at søge på en database på internettet.”

Dermed berører Jens Pilegaard netop det felt, som ellers er blevet beskyldt for at true antikvariaternes fysiske eksistens.

”Det er da også internettet!”, udbryder både han og Alina Pilegaard i kor, da spørgsmålet lyder, hvad der har ændret sig, siden de i 1992 overtog forretningen efter Jens Pilegaards forældre.

Muligheden for at søge og købe bøger online fra antikvarboghandlerne betyder, at Pilegaards Antikvariat kommer bredt ud til kunder, som ellers ikke ville have lagt vejen forbi Aalborg.

”Hvis internettet ikke havde været her, så havde alle de små antikvariater rundt omkring ikke kunnet eksistere. Hos os står det nok kun for en tredjedel af omsætningen, for vi har stadig så mange bøger i forretningen, at folk kommer forbi og køber,” mener Jens Pilegaard.

Han er dog ikke i tvivl om, at den fysiske butik er noget ganske særligt.

”Jeg synes jo, det ville være frygteligt kedeligt, hvis der ikke var kundekontakten i butikken. Den del er meget vigtig for os - uden butikken ville det ikke være det samme,” fastslår han.

”Kunderne får desuden mulighed for at finde noget på hylderne, som de ikke anede eksisterede. Og så får de adgang til en service og viden her, som de ikke får på internettet eller hos en almindelig boghandler.”

Derfor tror han også på, at den fysiske antikvarboghandel vil være en del af fremtiden.

”Det kan godt ske, nogle må lukke på dyre adresser i de store byer og søge længere ud på grund af for dyr en husleje. Bygningen her er min mors, og derfor har vi råd til at være her, men vi vil aldrig kunne betale for at ligge på gågaden,” siger han.

Og så kræver det, at den næste generation ønsker at tage over. Selv har Jens og Alina Pilegaards tre sønner ingen planer om at fortsætte i familieforetagendet, men det bekymrer ikke parret.

”Vi ser, hvordan fremtiden udvikler sig,” er de begge enige om.

Der er heller ikke en snert af tvivl at spore i Jens Pilegaards stemme, når det handler om, hvorvidt Pilegaards Antikvariat stadig er at finde på adressen om 10 år.

”Det tror jeg! Jeg kan ikke forestille mig andet,” siger han.

Så søger han mod forretningens indgang, hvor dørklokkens insisterende tone lyder. Der er atter kunder i butikken.

I 1972 flyttede indehaver Jens Pilegaards forældre, Lidi og Gunnar Pilegaard, Pilegaards Antikvariat til de nuværende lokaler på Algade 65 i Aalborg. Tidligere lå butikken længere nede ad samme gade.Tryk på pilene for at se flere billeder.
I 1972 flyttede indehaver Jens Pilegaards forældre, Lidi og Gunnar Pilegaard, Pilegaards Antikvariat til de nuværende lokaler på Algade 65 i Aalborg. Tidligere lå butikken længere nede ad samme gade.Tryk på pilene for at se flere billeder. Foto: www.BoAmstrup.dk
Flere steder i Pilegaards Antikvariat kan man støde på ugler, der er et symbol på visdom og lærdom. Uglen på billedet er brugt som bogstøtte for et par af antikvariatets bøger af ældre dato.
Flere steder i Pilegaards Antikvariat kan man støde på ugler, der er et symbol på visdom og lærdom. Uglen på billedet er brugt som bogstøtte for et par af antikvariatets bøger af ældre dato. Foto: www.BoAmstrup.dk