Interview: Det er krævende at være Noa

Russell Crowe fortæller om at møde pave Frans og om de voldsomme protester fra religiøse grupper mod filmen Noa, der har dansk premiere i næste uge

 Russell Crowe fortæller om at møde pave Frans og om de voldsomme protester fra religiøse grupper mod filmen "Noa", der har dansk premiere i næste uge.
Russell Crowe fortæller om at møde pave Frans og om de voldsomme protester fra religiøse grupper mod filmen "Noa", der har dansk premiere i næste uge. Foto: ANDREW KELLY/ Denmark.

Der er langt fra Hollywood til Vatikanet. Men når det drejer sig om en film med titlen Noa, er der måske en smutvej. Det mente skuespilleren Russell Crowe i hvert fald, da han for nylig ønskede at møde pave Frans. Han ville gerne velsignes af katolikkernes overhoved. Og det blev han.

Det var helt ærligt en smuk oplevelse så enkelt er det, siger Russell Crowe, der under interviewet her i Beverly Hills i Californien er klædt i samme stilfulde sorte jakkesæt og åbentstående hvide skjorte som under mødet med paven.

Det var en ydmyg position at befinde sig i og meget fascinerende.

Russell Crowe, der spiller hovedrollen som Noa i Darren Aronofskys episke film med dansk premiere i næste uge, havde forsøgt at få pave Frans opmærksomhed på det sociale medie Twitter med opfordringen: Hellige Fader, det ville være en stor fornøjelse for mig at fremvise filmen for Dem.

Det lykkedes altså, og en onsdag aften tidligere på måneden mødtes de, dog uden at Noa blev vist ved lejligheden.

Det havde været meget nemt for ham at trække invitationen tilbage på grund af på kontroverserne, siger Russell Crowe og henviser til de ophedede reaktioner fra religiøse grupper verden over, inden Noa overhovedet havde premiere.

LÆS OGSÅ: En syndflod af Noa-fortolkninger

Han udviste stor elskværdighed ved at invitere os og give os den oplevelse.

Det var fars dag i Italien, da Russell Crowe besøgte Vatikanet, og pavens tale til Crowe og hans medrejsende handlede derfor om faderskab, opdragelse og ansvar.

Jeg er ikke katolik, fastslår Russell Crowe, der er født i New Zealand og senere flyttede til Australien, hvor han i dag ejer en gård.

Jeg er ikke døbt, og jeg tror aldrig rigtigt, at jeg har følt en forbindelse til paven før. Men alle de ting, som han har talt om, og den holdning, han har til flere emner, viser, at han er mere åben, end mænd med samme ansvar tidligere har været.

Filmen Noa havde verdenspremiere i Mexico i begyndelsen af måneden, men var længe før genstand for kritik fra flere kristne grupper i blandt andet USA. Protesterne gik på, at Noa er en alt for fri fortolkning af beretningen om Noas ark fra Første Mosebog. Ud over kritikken af, at manuskriptet angiveligt ikke holder sig tiltrækkeligt tæt til originalteksten, har religiøse grupper også taget anstød af, at Russell Crowes Noa på et tidspunkt i filmen drikker sig fuld hvilket den bibelske Noa dog rent faktisk gør.

Det var ganske enkelt latterligt. Der var folk, der besluttede sig for at være særdeles kritiske over for filmen baseret på formodninger uden at have set den, er Russell Crowes umiddelbare reaktion på protesterne.

LÆS OGSÅ: Varm op til biografturen: Hvem var Noa?

Desuden har flere arabiske lande som Qatar, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater bandlyst filmen af religiøse årsager. Noa er nemlig også en profet i Koranen og må derfor ikke afbildes ifølge islamisk lov. Det indflydelsesrige sunni-muslimske universitet Al-Azhar i Kairo i Egypten har derfor udstedt en fatwa, eller deklaration, imod filmen. Det var ifølge Russell Crowe ikke uventet, at nogle muslimske nationer ville bandlyse filmen, men det var mere overraskende, at der var kristne grupper, der stejlede.

Men nu er der flere og flere religiøse ledere, der har set filmen, som kommer med den modsatte melding. Der er mange positive reaktioner. Der kan ikke være noget galt i, at et kunstværk lægger op til debat om forvaltningen af Jorden, om vores forhold til dyr og om, hvad spiritualitet er, siger Russell Crowe.

Han standser op et øjeblik.

Det har aldrig været min hensigt at gøre noget, som ville krænke nogen med et religiøst perspektiv.

Det er måske ironisk, at det er Russell Crowe, der blev hyret til at spille Guds udvalgte til at rense jorden for ondskab. Den snart 50-årige skuespiller er nemlig kendt som lidt af en vildbasse med et voldsomt temperament. Men han har evnen til at se frygtindgydende og truende ud det ene øjeblik og have et imødekommende og omsorgsfuldt glimt i øjet det næste.

På den ene side forsvarer han de uskyldige og redder alle dyrene, siger Russell Crowe om Noa, som i hans øjne ikke kun repræsenterer godhed, selvom han er Guds udvalgte.

På den anden side står han også passivt og ser til, mens hele Jordens befolkning forgår. Det stiller store spørgsmål til, hvem man selv ville være i den situation.

Russell Crowe tror ikke på en gammel knark med hvidt skæg oppe på en sky. Han skelner mellem spiritualitet og religion og tror på Guds tilstedeværelse i os alle.

LÆS OGSÅ: LEDER: Bibelen skal ses i biografen

Jeg forsøgte at fokusere på, at han ikke var en supermand. Jeg så ham som et individ. Jeg prøvede at reducere allegorien til denne enkelte mands rejse. Han er en mand, der har en kæmpe opgave foran sig, som kommer med en stor byrde. Én ting er at fuldføre opgaven. Men derefter må han reflektere over de opgave, han har udført, og hvordan han var forbundet med alle de mennesker, der ikke kom med på arken. Han må bearbejde den skyld, der følger med.

Russell Crowe beskriver optagelserne af Noa som værende meget krævende. Især en dag, hvor han befandt sig halvnøgen på strandbredden i minusgrader i Island og kollapsede grædende af udmattelse efter de fysisk krævende optagelser ind og ud af havvand.

Det er den mest krævende film, både rent psykisk og fysisk, jeg nogensinde har lavet. Det er en oplevelse, der sikkert vil være med mig resten af mit liv. Jeg kan den dag i dag stadig mærke smerten, siger Russell Crowe, der vandt en Oscar for sin præstation i Gladiator fra 2000.