John Irving forener splittelse og sentimentalitet

Der er hos John Irving masser af splittelse og mørke for den modernistiske feinschmecker.

Der er hos John Irving masser af splittelse og mørke for den modernistiske feinschmecker. Foto: Mathieu Bourgois/Writer Pictures/Scanpix

bog
Four stars

Den amerikanske forfatters nye roman om en mexicansk-amerikansk børnehjemsdreng er spraglet og underholdende, men lidt for overtydelig

I den amerikanske valgkamp har Donald Trump både lagt sig i spidsen af det republikanske felt og lagt sig ud med partitoppen. Begge bedrifter skyldes blandt andet hans voldsomme udtalelser om mexicanske indvandrere, som amerikanske politikere normalt taler relativt venligt om. Men Trump mener, at mexicanere er potentielle voldtægtsforbrydere, og han vil derfor holde dem ude af USA med en høj mur. Som Mexico selv skal betale for.

At virkeligheden om det mexicansk-amerikanske forhold er en kende mere kompliceret, end Trump hævder, kan man forvisse sig om ved at læse forfatteren John Irvings nye roman ”Mysteriernes allé”.

Den handler om den cirka 50-årige Juan Diego Guerrero, som vokser op på først en losseplads, siden på et katolsk børnehjem, i Oaxaca i Mexico. Som ung mand flytter han til Iowa City i det midtvestlige USA, hvor han med tiden bliver professor på byens universitet og dens berømmede forfatterskole (hvor Irving selv har studeret).

Flytningen gør ikke Juan Diego til mexicansk-amerikaner, fortæller han på romanens første side, men har for altid splittet ham mellem at være enten mexicaner eller amerikaner. Nogle gange det ene. Nogle gange det andet. Men aldrig

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.