Jussi Adler-Olsen er læsernes favorit

Boghandlernes hæderspris gik i år til Jussi Adler-Olsen for hans krimithriller "Journal 64"

Det var en glad og overrasket Jussi Adler-Olsen, der i går blev mødt af journalister og repræsentanter for de danske boghandlere foran Restaurant Nimb i København med beskeden om, at han var årets vinder af De Gyldne Laurbær.
Det var en glad og overrasket Jussi Adler-Olsen, der i går blev mødt af journalister og repræsentanter for de danske boghandlere foran Restaurant Nimb i København med beskeden om, at han var årets vinder af De Gyldne Laurbær. . Foto: Kristoffer Juel Poulsen.

Der bredte sig et måbende og stolt smil på Jussi Adler-Olsen læber, da han i går eftermiddag kom gående hen ad Bernstorffsgade, hvor han blev mødt af hele den danske verdenspresse og repræsentanter for de danske boghandlere foran Restaurant Nimb i København.

Ansatte hos landets boghandlere har nemlig stemt på deres yndlingsroman fra 2010 og udpeget Jussi Adler-Olsen som vinder af De Gyldne Laurbær for hans anmelderroste krimithriller "Journal 64", der udkom sidste år på Politikens Forlag.

Og traditionen tro blev vinderen af hædersprisen indtil i går morges holdt hemmelig for alle – ikke for mindst vinderen selv, der mødte horden af kameraer og mikrofoner med et "jamen, jeg skulle jo til frokost".

"Det er temmelig overraskende for mig, for der har været flere andre gode i feltet. Det er fantastisk det her, og jeg er virkelig rørt over det," sagde en ydmyg Jussi Adler-Olsen.

Den 60-årige forfatter fik først sin romandebut med "Alfabethuset" som 47-årig. Til gengæld er han i dag Danmarks bedst sælgende forfatter, der længe har ligget i toppen af bestsellerlisten og har slået igennem på bogmarkedet i blandt andet Tyskland, Spanien og Holland. Han har tidligere modtaget Læsernes Bogpris 2010 fra Berlingske Tidende, Det Danske Krimiakademis Pris og Glasnøglen for bedste nordiske kriminalroman. Men det mindskede bestemt ikke hans glæde ved at modtage De Gyldne Laurbær.

"Boghandlerne og jeg har arbejdet godt sammen i 13 år. De har læst og forstået mig. Det her giver mig et sidste stort kram fra dem. Og læserne og jeg har en kontrakt om, at vi vil blive i det her univers," sagde forfatteren bag blomster og lykønskende håndtryk.

I "Journal 64", der er fjerde del af krimithrillerserien om Afdeling Q, følger læseren igen vicekommissær Carl Mørck, assistenten Assad og kontorhjælpen Rosa fra kælderen under Politigården. Det er nemlig her, Afdeling Q er placeret, som er den afdeling, der tager sig af gamle og uopklarede sager, alle andre har glemt. Og med dette univers inviterer forfatteren sine læsere ind i en verden af både vanvid og hverdag, forklarer Weekendavisens krimianmelder Bo Bjørn-vig.

"Det humoristiske vanvid er det mest originale ved Adler-Olsen. Det, der er specielt ved ham, er hans fornemmelse for skæve skæbner. Han skriver med en overbærenhed uden foragt og uden at karikere sine personer. De bliver det, de er – nemlig typer. Blandt andet derfor er prisen ganske fortjent og et oplagt valg.

Det er første gang siden 1992, at en krimiforfatter får De Gyldne Laurbær. Men når Jussi Adler-Olsen er årets modtager af De Gyldne Laurbær, kan det ifølge litterær agent Lars Ringhof ikke kædes sammen med, at krimigenren i højere grad end tidligere er accepteret som "rigtig" litteratur.

"De Gyldne Laurbær er en slags kærlighedspris, hvor boghandlerne udtrykker deres taknemmelighed over for en forfatter, som har givet dem rigtig stor omsætning i det forløbne år. Det er samtidig en meget folkelig pris, der kan ses som en samfundskulturel markør," mener han.

"Men når det er sagt, så må man også sige, at når en bog kan sælges i hundrede tusinde eksemplarer, så er det altså, fordi det er en god bog", siger Lars Ringhof.

Rune Eriksson, der forsker i litteratur og biblioteker på Det Informationsvidenskabelige Akademi i København, er ligesom Lars Ringhof ikke spor overrasket over boghandlerforeningens valg af prismodtager.

"De Gyldne Laurbær gives meget sjældent til en ?smal? forfatter, og når Jussi Adler-Olsen får den, falder det meget godt i tråd med, at flere af de seneste prisbelønnede bøger har haft spændings- elementer i sig. Bestsellerne er i dag i voldsom grad krimier og spændingsromaner, og der er blevet en større accept af genren. Det kan man blandt andet se i aviserne, hvor krimierne får tildelt mere og mere spalteplads," siger han.

Jussi Adler-Olsen vil modtage en laurbærkrans, et diplom og et boggavekort på 2500 kroner ved en gallafest i slutningen af marts.

holtze@k.dk

washuus@k.dk