Erik er uofficel danmarksmester i kirkekunst: Kirken må ikke ligne en dagligstue

Erik Heides model af værket til Vor Frelsers Kirke i Horsens. Værket er i øjeblikket ved at blive støbt ...

Erik Heides model af værket til Vor Frelsers Kirke i Horsens. Værket er i øjeblikket ved at blive støbt og vil blive indviet i kirken til september. Foto: Bo Amstrup/Scanpix / Scanpix Denmark

Æstetikken betyder det hele for Erik Heide, der hader at blive kaldt kirkekunstner, selvom han har udsmykket flere kirker, end han har tal på. Til september indvies hans påske-inspirerede alter i Vor Frelsers Kirke i Horsens

Han vil egentlig gerne finde på noget nyt, men ender det samme sted næsten hver gang. Ved påsken.

Erik Heide er en slags uofficiel danmarksmester i kirkekunst. Siden 1950’erne har han udstyret nye og gamle danske kirker med sine rustikke værker, der som oftest er udført i granit, støbejern, træ eller bronze og med en snæver motivkreds, som han kan stå inde for.

”Der er jo ikke ret mange motiver, man kan bruge: Jesu fødsel og begivenhederne omkring påske. Det er sådan set det. Og da jeg ikke duer til at forme små børn, og heller ikke er god til at lave kvinder, så er der kun påsken tilbage”, siger Erik Heide og smiler et af sine mange lune smil.

Vi sidder i hans dagligstue, der er indrettet med stram enkelthed i sort og hvidt og med et volumiøst sofabord i rød monga-granit fra Sverige. Bordet er det stykke, der blev savet af , da Erik Heide for mange år siden lavede alterbordet til Ellevang Kirke i Aarhus. På den måde er hans kirkeudsmykningskunst særdeles nærværende her.

Erik Heide er morsingbo, og siden 1958 har han boet her i landlige omgivelser på den nordlige del af

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.