Knausgård-essays filmatiseres af Oscar-vinder

Den prisvindende filminstruktør Alexander Payne laver film om Karl Ove Knausgårds artikelserie ”Min saga”, hvor forfatteren rejser i vikingernes fodspor gennem Nordamerika

Fotfatter Karl Ove Knausgård
Fotfatter Karl Ove Knausgård. Foto: Scanpix/Claus Bech.

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård er en international superstjerne i den litterære verden, men nu rykker hans værker også ind på det hvide lærred.

Den amerikanske filminstruktør Alexander Payne, der i 2004 vandt en Oscar-statuette for sin roadmovie ”Sideways”, skal instruere filmen om Knausgårds artikelserie ”Min saga”, som han skrev i The New York Times sidste år.

Payne er kendt for sort humor og et kritisk blik på det amerikanske samfund.

Det er selskabet Bona Fide Productions, der blandt andet har produceret tv-serien ”The Leftovers”, som har købt rettighederne, skriver filmmediet Indiewire.

Nordmandens essays i den amerikanske avis handler om hans rejse i vikingernes fodspor gennem Nordamerika og skaber et humoristisk billede af kulturelle forskelle og ligheder. På klassisk Knausgård-manér er artikelserien rå, ærlig og selvudleverende og kaster et kritisk blik på omgivelserne. Hovedpersonens ustrukturerede sind viser sig, da han glemmer at forny sit kørekort og derfor ikke kan leje en bil til rejsen.

”Da jeg ikke længere havde mit kørekort (...) blev den fortælling en del af det stof, en forfatter er lavet af. Jeg kunne desuden godt køre bil. I Sverige, hvor jeg bor, er politikontrol en sjældenhed,” skriver han i The New York Times.

Filmproducenterne Albert Berger og Ron Yerxa har tilknyttet selskabet Zentropa til projektet, der blander komedie, kulturelle misforståelser og absurditet.

”Alexander Paynes klare blik på Amerika og Knausgårds norske sanselighed virkede som en god kombination,” forklarer Albert Berger til Indiewire.

Alexander Payne har tidligere vundet et hav af internationale priser for blandt andet fimene ”Rundt om Schmidt” og ”The Descendants”.

Knausgårds forfatterskab blev sidste år til teater i Norge og Sverige. Der er ifølge Aftenposten stadig ingen, der har sikret sig film- eller tv-rettighederne til romanserien ”Min kamp”.