Yahya Hassan: Knausgård viste mig, at man kan skrive om sin far

Litteraturen og et talent for ord trak den opsigtsvækkende digter Yahya Hassan ud af kriminalitet. Om to dage udkommer hans debutbog, der er inspireret af blandt andre digteren William Blake og ikke mindst norske Karl Ove Knausgård

Yahya Hassan har allerede modtaget en lang række priser for sit forfatterskab. -
Yahya Hassan har allerede modtaget en lang række priser for sit forfatterskab. - . Foto: Johan Gadegaard.

18-årige Yahya Hassans fremtid så umiddelbart sort ud. En hård opvækst i et hjem, hvor faderen jævnligt tyede til vold, og præget af kriminalitet på gaden omkring bydelen Trillegården i Aarhus V. Ud og ind af anbringelser og fængslet.

Men læsning, musik og ordet var med ham hele vejen. Og i stedet for at ende i permanent kriminalitet og sociale problemer som mange andre unge fra landets ghettoer er han nu digter og studerende på den eftertragtede Forfatterskolen i København.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Yahya Hassan har et oprør i maven og det skal vi tage seriøst

Han har været den seneste uges mest omtalte forfatter på grund af flere medieoptrædener, hvor han har kritiseret indvandrerforældre og deres brug af Koranen. Det har ført til både ros og kritik og ligefrem dødstrusler på de sociale medier.

Om to dage udkommer hans selvbiografiske digtsamling på forlaget Gyldendal, som i en tidlig anmeldelse i dagbladet Politiken kaldes litterær kunst og får fem ud af seks stjerner:

Det er socialrealisme, men det er ikke knækprosa, det er stærkt lyrisk formarbejde, skriver anmelderen.

Hvordan har en svigtet dreng fra et af landets socialt mest belastede områder formået at vende egen ulykke og tåbeligheder til en succeshistorie?

Ud over en stærk psyke og et talent for ord er svaret en kvik lærer på en institution og så litteraturen i særlig grad norske Karl Ove Knausgårds kæmpeværk Min kamp på seks tykke bind, som Yahya Hassan har slugt og fundet inspiration i.

Jeg meldte mig ind i en bogklub, da jeg på et tidspunkt var anbragt, og Knausgårds første bog var på forsiden af et bogklubblad. Så købte jeg den og fandt ud af, at hans far er et centralt og gennemgående tema, fortæller Yahya Hassan, som Kristeligt Dagblad møder på en café i København få dage før hans bogudgivelse.

Den seneste uge har vendt op og ned på hans liv. Telefonen ringer konstant, og T-shirt og hættetrøje er blevet skiftet ud med nydelige skjorter.

Trods det store pres og dødstrusler virker han rolig, selvom han har måttet overnatte andre steder end hjemme. Han glæder sig mest af alt til, at bogen udkommer, så folk kan se hans kunst og ikke på ham. Hans digte beretter også om en restriktiv, kompliceret og til tider voldelig far, på mange måder ligesom Knausgårds.

Knausgård viste mig, at det også er en måde at have en far på, også for folk som ham. Sådan kunne virkeligheden også være. Det hjalp mig meget til at resignere med min egen virkelighed. Jeg ved godt, at vi er meget forskellige. Og han skriver om sin far ud fra sine præmisser og ærlighed. Det var først og fremmest faderrollens betydning, der fangede mig, siger Yahya Hassan.

Man har gennem ugen kunnet opleve ham læse op af sine digte på en nærmest musikalsk og insisterende måde. Yahya Hassan har tidligere lavet rap-musik over forskellige vers fra Koranen, som han slet ikke har så meget imod, som han ellers er blevet kendt for.

Jeg lavede rap, da jeg var 13-14 år på forskellige etablerede rap-skoler i Aarhus Vest. Det stoppede jeg med, da jeg tog det næste skridt ind i sproget. Jeg har lært at recitere Koranen som barn, og jeg brugte vers fra det, man kalder sura. Der er da også latterlige afsnit, der deler folk op og taler om at slagte de vantro, men der er samtidig en melodi og poesi i sproget. Og det er mest det, jeg forholder mig til, siger den unge debutant.

Han har længe interesseret sig for litteratur en interesse, der dog blev undertrykt af en opvækst og et miljø, der førte ham ind i kriminalitet. Yahya Hassan var heldig at blive opdaget af en vågen lærer under en af sine mange anbringelser.

Yahya Hassan var 13 år, da han første gang blev fjernet fra sit hjem og flyttet på institution. Her passede han ikke ind, og han måtte flytte til en ny institution et mønster, der gentog sig i flere år. En dag trådte han ind på døgninstitutionen Solhaven i Nordjylland, hvor han og de andre rødder blev sat til at se Matador fra morgen til aften.

En dag skulle de aflevere en opgave om Facebook, som han arbejdede på hele weekenden. Først troede læreren, at han havde snydt, men så lavede han en ny på få timer, og derefter skulle han ikke se mere Matador.

Hun gav mig danske klassikere, digte, noveller og bøger. Jeg læste det hele, og læreren sørgede for, at jeg fik skrivekurser og højskoleophold. Så begyndte jeg at skrive mere, siger Yahya Hassan, der også fik lov at tage en 9. klasses eksamen uden for Solhaven.

Det blev til en masse vrede ord om opvæksten, vold og indvandrermiljøer og fra at være jaget af politiet og opholde sig blandt kriminelle unge i Aarhus Gellerupparken stod han pludselig til Gyldendals efterårsreception i Klareboderne i København for to måneder siden og drak vin med kendte forfattere og Pia Kjærsgaard. Han fik taget et billede af hende og sig selv med armene rundt om hinanden.

Yahya Hassan begyndte kort efter på Forfatterskolen, og han er blevet mødt med stor åbenhed og opbakning, fortæller han. Nu læser han poeterne Edith Södergran, Arthur Rimbaud og Farouk Shousha. Og ikke mindst engelske William Blake.

Han var enormt visionær. Det er meget stor lyrik. Det er faktisk svært at forklare, men det er stort og meget inspirerende, fortæller Yahya Hassan, der arbejder på nye digte.

VIDEO: Se Yahya Hassan læse et uddrag af sit "Langdigt". Videoen er fra DR Deadline: