Kommuner vil hjælpe forfulgte forfattere

Tre kommuner åbner dørene for en forfulgt udenlandsk skribent eller debattør. Kulturminister vil med ny kampagne skaffe endnu flere danske fribyer

De seneste år har Aarhus været alene om at være friby i Danmark som vært for en iransk forfatter, hvis ophold ophører i denne måned. Der er politisk flertal i byrådet til et nyt ophold, der ifølge kulturchef Ib Christensen koster omkring en halv million kroner.
De seneste år har Aarhus været alene om at være friby i Danmark som vært for en iransk forfatter, hvis ophold ophører i denne måned. Der er politisk flertal i byrådet til et nyt ophold, der ifølge kulturchef Ib Christensen koster omkring en halv million kroner. Foto: Morten Rasmussen.

Både Aarhus, Helsingør og Københavns kommuner er parat til at være friby for en forfatter, tegner eller debattør, der ikke længere er i sikkerhed i sit hjemland. Det vækker glæde hos foreningen Dansk Pen, der kæmper for forfatteres ytringsfrihed.

”Mere end 100 personer fra hele verden afventer lige nu et sted at være, og der kommer dagligt flere forespørgsler,” siger daglig leder af Dansk Pen, Mille Rode.

Organisationen har registreret en dramatisk forøgelse i antallet af alvorlige sager, hvor forfattere og kunstnere ikke kan tænke og skrive frit i deres hjemland.

”Diktatorer mange steder har opdaget, at det er en dårlig løsning at smide folk i fængsel, fordi det tiltrækker stor opmærksomhed fra omverdenen. Det er lettere at slå kritikere ihjel eller lade dem forsvinde,” fortæller Mille Rode, der nævner Mellemøsten, Asien, Mexico og Bangladesh som nogle af hovedleverandørerne af forfulgte forfattere, bloggere og satiretegnere. I Bangladesh blev fem bloggere dræbt på åben gade sidste år ifølge Dansk Pen.

Der findes i dag 53 fribyer i verden, og de er allerede optaget. Fem danske kommuner har tidligere været vært for i alt seks forfattere, siden ordningen blev etableret i 2008 af den daværende regering.

De seneste år har Aarhus været alene om at være friby i Danmark som vært for en iransk forfatter, hvis ophold ophører i denne måned. Der er politisk flertal i byrådet til et nyt ophold, der ifølge kulturchef Ib Christensen koster omkring en halv million kroner.

”Der er bred opbakning til, at Aarhus bidrager til ytringsfriheden i verden,” siger Ib Christensen.

I Helsingør Kommune har man gennem tre år arbejdet på at blive friby, og nu er der politisk vilje og økonomi til at kunne modtage en forfatter i løbet af foråret. Det lykkes især på grund af et væsentligt bidrag fra Den Internationale Højskole, hvor en forfatter i løbet af de kommende måneder vil blive indlogeret, oplyser kommunens kulturkoordinator Eva Hjelms.

Kulturminister Bertel Haarder (V) ser gerne, at Danmark huser endnu flere forfulgte forfattere. I dag offentliggør han derfor en ny informationskampagne, der skal skabe opmærksomhed om fribyerne og hjælpe deres arbejde.

”De seneste år har kommunernes opmærksomhed på ordningen været vigende. Det er vigtigt, at vi i Danmark er med til at værne om forfulgte forfatteres ytringsfrihed,” siger Bertel Haarder, der vil puste liv i ordningen med 125.000 kroner til kampagnen, som Dansk Pen skal stå for. Dansk Pen har den koordinerende rolle mellem kommuner og den internationale fribyorganisation, ICORN, der samler ansøgningerne. En udenlandsk forfatter kan få midlertidig opholdstilladelse i Danmark for to år ad gangen.