Kommuner vil redde forfulgte forfattere

Flere danske kommuner melder sig på banen for at huse en forfulgt udenlandsk forfatter. Behovet er stort, lyder det fra Dansk Pen

Danske kommuner vil give husly til forfulgte forfattere.
Danske kommuner vil give husly til forfulgte forfattere. . Foto: Scanpix.

Aarhus, Helsingør og Københavns kommuner står parat til at modtage en forfatter, tegner eller debattør fra udlandet, som ikke længere er i sikkerhed i sit hjemland.

Det vækker glæde hos foreningen Dansk Pen, der kæmper for forfatteres ytringsfrihed.

”Mere end 100 personer fra hele verden afventer lige nu et sted at være, og der kommer dagligt flere forespørgsler,” siger daglig leder af Dansk Pen, Mille Rode.

Organisationen har registreret en dramatisk forøgelse i antallet af alvorlige sager, hvor forfattere og kunstnere ikke kan tænke og skrive frit i deres hjemland.

”Diktatorer mange steder har opdaget, at det er en dårlig løsning at smide folk i fængsel, fordi det tiltrækker stor opmærksomhed fra omverden. Det er lettere at slå kritikere ihjel eller lade dem forsvinde,” fortæller Mille Rode.
 
Hun nævner Mellemøsten, Asien, Mexico og Bangladesh som nogle af hovedleverandørerne af forfulgte forfattere, bloggere og satiretegnere. Sidstnævnte sted blev fem bloggere dræbt på åben gade sidste år.

Der findes i dag 53 fribyer i verden, og de er ifølge hende allerede optaget. 
 
Fem danske kommuner har været værter for i alt seks forfattere, siden ordningen blev etableret i 2008 af den daværende regering.

Aarhus har de seneste år huset en iransk forfatter, hvis ophold udløber i denne måned. Der er politisk flertal i byrådet til et nyt ophold, der ifølge kulturchef Ib Christensen koster omkring en halv million kroner.

”Der er bred opbakning til, at Aarhus bidrager til ytringsfriheden i verden,” siger han.

I Helsingør Kommune har man arbejdet på at blive friby i tre år, og kommunen satser på at kunne modtage en forfatter i løbet af foråret, fortæller kulturkoordinator Eva Hjelms.

”Det er lykkes at få politisk opbakning i kommunen og sikre et væsentligt bidrag fra Den Internationale Højskole, hvor vedkommende vil blive indlogeret,” siger Eva Hjelms, der ser frem til, at andre kommuner også melder sig på banen, fordi et netværk mellem fribyerne letter arbejdet og livet for både værter og gæster.

Kulturminister Bertel Haarder (V) ser også gerne, at Danmark huser flere forfulgte forfattere.

I dag offentliggør han en ny informationskampagne, der skal skabe opmærksomhed om fribyerne og hjælpe deres arbejde.

”De seneste år har kommunernes opmærksomhed på ordningen været vigende. Det er vigtigt, at vi i Danmark er med til at værne om forfulgte forfatteres ytringsfrihed,” siger Bertel Haarder, der vil puste liv i ordningen med 125.000 kroner til kampagnen, som Dansk Pen skal stå for.

Dansk Pen har den koordinerende rolle mellem kommuner og den internationale fribyorganisation, ICORN, der samler ansøgningerne.

En udenlandsk forfatter kan få midlertidig opholdstilladelse to år ad gangen.