Kritik: Ny Danmarks-kanon ligner national genoprustning

Kulturminister, Bertel Haarder holder idéseminar som forberedelse til sin Danmarkskanon. En række ...

Bertel Haarder (V) kunne lige så godt tage en tidligere kanon frem fra skuffen, mener professorer. Foto: Marie Hald/MOMENT/Institute / Scanpix Denmark

Bertel Haarders (V) nye dannelsesprojekt minder om forrige kanoner, lyder det fra professorer, der efterlyser fokus på borgerdyder og den europæiske dimension

I sin Danmarks-kanon, der blev skudt i gang i denne uge og skal gøre danskere og nytilkomne til gode kulturbevidste borgere, peger kulturminister Bertel Haarder (V) blandt andet på højskolekulturen, andelsbevægelsen og arbejderbevægelsen som vigtige områder. Men i så fald kunne ministeren lige så godt tage en tidligere kanon frem fra skuffen.

Det mener to professorer, der stod i spidsen for Demokratikanonen fra 2008, som Bertel Haarder også var med til at lancere.

”De områder, han nævner, er allerede med i den gamle kanon. Det ligner umiddelbart en gentagelse,” siger Ove Korsgaard, professor emeritus i historie ved Aarhus Universitet.

”Hele projektet ligner en slags national genoprustning, man har set før, og virker lidt overflødigt,” siger professor og dr.phil. Ole Thyssen fra institut for ledelse, politik og filosofi på CBS.

Idéen om at minde om baggrunden for udviklingen af det danske samfund er ifølge Ove Korsgaard fornuftig og aktualisereret af globaliseringen og flygtningestrømme. Men man bør pege på særlige borgerdyder i stedet for værdier, lyder opfordringen.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.