Jakob Martin Strid: Kultur får rigelig opmærksomhed

Forfatter og illustrator Jakob Martin Strid kan ikke lide at gå til koncerter, men er ellers åben for kulturens tilbud. Der er netop blevet sat musik til hans rim fra børnebogen ”Min mormors gebis”

De bøger, der har gjort størst indtryk på Jakob Martin Strid, er Micael Endes ”Den Uendelige historie” og C.S. Lewis ”Troldmandens Nevø”.
De bøger, der har gjort størst indtryk på Jakob Martin Strid, er Micael Endes ”Den Uendelige historie” og C.S. Lewis ”Troldmandens Nevø”. Foto: Scanpix.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Der er to bøger, jeg gerne vil nævne. Den ene er ”The Making of Star Wars”. Det er en ret detaljeret og teknisk bog om, hvordan George Lucas mod alle odds fik gennemført den utrolige præstation at lave den første Star Wars-film fra 1977. Ingen troede på eller forstod projektet, hverken Fox, skuespillerne eller effect-folkene. Først da de så den klippet sammen foran et testpublikum, med John Williams' senere så berømte tema, faldt brikkerne på plads. En af special effect-fotograferne fortæller, hvordan tårene trillede ned ad kinderne på ham, da han så filmens åbningsscene, så kraftfuldt var det. Man kan selvfølgelig altid godt lide fortællingen om en underdog, som ingen tror på, som så sejrer til sidst. Den anden er ”Shardik” af Richard Adams - her er jeg gået lidt i barndom, min far læste den højt for mig og min bror, da vi var små - det er en underlig, kæmpe historie.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på din nogensinde?

Det er Michael Endes ”Den uendelige historie” og C.S. Lewis' ”Troldmandens nevø”.

Hvad vi du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Her er jeg nødt til at reklamere lidt for trioen Dissing, Dissing og Las, som har sat musik til min bog ”Min mormors gebis”. Det har de gjort godt - og jeg er ellers ikke normalt så glad for børnemusik.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Jeg så Disneys ”Peter Pan” som barn. Scenen, hvor de flyver over London, vil være med mig altid, tror jeg. Jeg var et ret sensitivt barn - nu er jeg en sensitiv voksen, og jeg har aldrig oplevet noget så dragende og magisk. Det var uendelig trist at træde ud af biografen og opdage, at det stadig var en gråvejrstirsdag i Odense. Jeg ønskede, jeg kunne blive inde i filmen.

Hvilken koncert har du senest været til?

Jeg kan ikke lide at gå til koncerter.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Nej, jeg synes kultur har rigelig opmærksomhed allerede.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg lider jo nok af den sædvanlige manglende dannelse, hvad angår ballet, opera og lignende. Jeg får nok heller ikke set så meget fægtning, som jeg burde.