Kulturarv er truet af momsregel

Det var aldrig intentionen at tage penge fra området, lyder det fra alle sider i Folketinget. Siden har kulturminister Bertel Haarder (V) uden held forsøgt at finde penge til at dække hullet. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Politisk fejl fører til fyringer på landets bevaringscentre. Kulturminister Bertel Haarder (V) er kaldt i samråd

Ups, det var ikke meningen. Sådan lyder svaret på en politisk beslutning, der har vist sig at have omfattende, utilsigtede konsekvenser for landets kulturarv.

Det handler om en momsregel, der gør, at arbejdet med bevaring af historiske genstande og steder bliver beskattet. Og det fører nu til afskedigelser på landets institutioner, der står for blandt andet konservering og restaurering af museumsgenstande, kirker, herregårde og arkiver.

Fejlen opstod, da den forrige S-R-regering fik bred politisk opbakning til at ændre museumsloven i 2012. Det medførte, at det årlige tilskud på cirka 13 millioner kroner, der før gik direkte til landets syv bevaringscentre, i stedet sendes til museerne tilknyttet centrene og pålægges moms. Ændringen trådte i kraft i januar 2016 og fjerner omkring 20 procent af midlerne til bevaringsarbejdet.

Men det var aldrig intentionen at tage penge fra området, lyder det fra alle sider i Folketinget. Siden har kulturminister Bertel Haarder (V) uden held forsøgt at finde penge til at dække hullet. Ifølge museernes

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.