Kulturminister går forrest i Israels jødiske værdikamp

Staten skal kun støtte kunst og kultur, der afspejler en vis grad af patriotisme. Det mener den israelske ...

Staten skal kun støtte kunst og kultur, der afspejler en vis grad af patriotisme. Det mener den israelske sports- og kulturminister Miri Regev, der i øjeblik kæmper en indædt værdikamp i hjemlandet. - Foto: Scanpix

Den højreorienterede kulturminister Miri Regev har indledt en værdikamp imod Israels venstreorienterede kulturelite.Senest med en lov, der skal kræve loyalitet af statsstøttede kunstnere

Hun bryder sig ikke om klassisk musik og opera. Hun afviser, at hun har læst bøger af Israels nationaldigter, Hayim Nahman Bialik. Og hun har aldrig gidet beskæftige sig med en klassisk forfatter som den russiske Anton Tjekhov.

Med udtalelser som disse har den israelske kulturminister, Miri Regev, gjort sig til en blafrende, rød klud for øjnene af landets kunstnere og kulturpersoner.

”Ærlig talt, hvor mange mennesker lytter faktisk til opera? En person, der hverken går i teater eller i biografen, og som aldrig har læst Bialik, kan også være kulturel,” sagde hun i et interview ifølge dagbladet Haaretz.

Men kulturministeren vil mere end blot provokere det dannede borgerskab. Bag de lavkulturelle paroler gemmer sig en større værdikamp, som den 50-årige Miri Regev har været bannerfører for, siden hun sidste år blev genvalgt for det højreorienterede Likud-parti og overraskende indtog pladsen som sports- og kulturminister.

Der gik blot få måneder, fra hun indtog posten, til landets kunstnere truede med en kollektiv kunststrejke på grund af en af hendes udtalelser. Og siden er der ikke gået mange uger imellem, at hun

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.