Kulturmødet på Mors har vokseværk

Idémanden bag Kulturmødet på Mors, Evanthore Vestergaard, er glad for succesen. Men han ser også en fare i, at mødet, der gennemføres for tredje gang i næste uge, glemmer det skæve

Kulturmødet på Mors samlede sidste år omkring 10.000 mennesker. I år regner arrangørerne med, at 15.000 kulturinteresserede mennesker fra hele Danmark vil komme til Nykøbing Mors i løbet af de 48 timer, Kulturmødet varer. -
Kulturmødet på Mors samlede sidste år omkring 10.000 mennesker. I år regner arrangørerne med, at 15.000 kulturinteresserede mennesker fra hele Danmark vil komme til Nykøbing Mors i løbet af de 48 timer, Kulturmødet varer. - . Foto: Lars Dahl Nielsen.

Forhenværende kulturminister Marianne Jelved (R) kaldte sidste år Kulturmødet på Mors for ”den nødvendige diskussion” for dansk kulturliv. Noget tyder på, at flere og flere har fået øje på den nødvendighed.

I næste uge er der kulturmøde for tredje gang, og hele 170 debattører fra hele landet, inklusive nuværende kulturminister Bertel Haarder (V), har sat to dage af til diskussionen. Dertil kommer de op imod 15.000 forventede deltagere i debatter, workshops og som tilskuere til de mange koncerter, teaterforestillinger og andre kunstneriske arrangementer, som også er en del af Kulturmødet.

Forfatteren, komponisten og journalisten Evanthore Vestergaard var manden, der i sin tid fik idéen til at samle trådene i kulturlivsdebatten i løbet af 48 timer på Mors i august. Det skulle være kulminationen på et Kulturmøde, der, som han siger ”varer alle årets 8760 timer og finder sted overalt”.

Han glæder sig over den overvældende succes, Kulturmødet har fået på bare tre år, men ser også en fare i, at begivenheden kommer til at gentage sig selv.

”Vi havde syv debatter det første år, i år har vi 40 plus omkring 200 andre oplevelser af forskellig art. Det er virkelig flot, men hvis det bare betyder, at vi får mere af det samme, er det ikke godt nok. Kulturmødet skal turde at tage nogle kvantespring og satse på det skæve og overraskende. Kulturmødet må gerne være i vækst, men ikke den slags, der kan aflæses i et regneark, det skal være vækst i kvalitet,” mener han.

Hans mål med kulturmødet har hele tiden været at afprøve nye samtaleformer i stedet for den traditionelle politiske mudderkastning, som han kalder det, og snakken om, hvordan pengene skal fordeles. Og at forbinde samtalen om kunst og kultur med kunsten selv.

”Det er stadig, som om vi på Mors ikke tager skridtet fuldt ud, og i for høj grad kommer til at tale om de samme ting, som vi gør til daglig. Jeg kunne godt tænke mig mere fordybelse og fornemmer et savn efter alt det, der ikke har med penge og bevillingsbeslutninger at gøre,” siger Evanthore Vestergaard.

Han tilføjer, at Kulturmødet dog er blevet større og langt mere betydningsfuldt, end han havde turde håbe på.

”De mennesker, der bakker op, er virkelig dem, der ved noget om tingene. Vores opgave må så være at skabe bedre muligheder for, at det ikke bare bliver ved ordene.”

Evanthore Vestergaard er i år tilknyttet Kulturmødet som kunstnerisk konsulent, og han har især været med til at sammensætte samtalerne på en måde, så de alle sammen, ud over ord, også indeholder kunstneriske elementer.

”Når vi eksempelvis snakker ny dansk dramatik og borgerinddragelse, så har vi også borgere med på scenen. I Danmark taler vi generelt mere, end vi oplever, og det vil vi gerne være med til at ændre på,” siger han.

Kulturmødet, der begyndte som et lokalt samarbejde mellem Morsø Kommune og Region Nordjylland, har i år inddraget en række andre samarbejdspartnere, blandt andre Det Kongelige Teater, Aarhus Teater, DR og Kulturstyrelsen. Samtidig modtager Kulturmødet for første gang økonomisk støtte fra Kulturministeriet.

Arrangørerne lægger vægt på, at Kulturmødet både er lokalt, nationalt og internationalt.