Kvamm og Hedegaard i hed debat om ytringsfrihed

Musiker Simon Kvamm er røget ud i en ophedet debat med formanden for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard, som han i en sang kalder syg

Kvamm og Hedegaard i hed debat om ytringsfrihed
Foto: Torkil Adsersen, Claus Bech.

Hvor går grænsen for, hvordan en kunstner kan tillade sig at ytre sig om andre mennesker?

Det spørgsmål er blevet aktuelt, efter musiker og forsanger i bandet Nephew, Simon Kvamm, i nummeret Superliga synger, at Lars Hedegaard er syg.

Det er bestemt ikke faldet i god jord hos formanden for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard, som i et debatindlæg i Berlingske onsdag kritiserer Simon Kvamm for det, han opfatter som et personligt angreb.

Teksten i det sangvers, som formanden for Trykkefrihedsselskabet stejler over, lyder:


Lars Hedegaard er syg
Ham der Bonderøven sku ha noget bly
Rasmus Seebach er sej
Simon Kvamm er mig

Du superliga
Med et world cup smile

Oprindeligt var teksten i sangen anderledes, da den blev udgivet i 2004, men på Jelling Musikfestival 2013 blev teksten ændret til det ovenstående. Hør den nye version her.

Hedegaard kritiserer to ting i verset. Dels mener han, at Simon Kvamm og hans tilhængere gør sig selv til politiske filosoffer og moralske foregangsmænd, som han skriver i debatindlægget.

Dels er han utilfreds med at blive omtalt som syg, eftersom han rent faktisk har kæmpet med en alvorlig sygdom den seneste tid.

For få måneder siden blev jeg opereret for en tumor ét sted og få uger senere for en tumor et andet sted, og da det var overstået, stod der et postbud uden for min dør og affyrede en pistol i hovedet på mig. () Jeg synes selv, at jeg er kommet nogenlunde igennem det, men skal ikke fratage Simon Kvamm håbet om, at canceren eller postbuddet får mig inden længe, skriver han i Berlingske.

LÆS OGSÅ: Islamkritiker Lars Hedegaard forsøgt dræbt

I dagens Berlingske tager Simon Kvamm så til genmæle. Han beskriver Superliga som en kærlighedssang, hvor afsenderen har en masse holdninger til verden omkring sig, og disse står i kontrast til personens store kærlighed, som han kalder for superliga.

Kvamm mener, det er helt forfejlet, at formanden for Trykkefrihedsselskabet tror, at ordet syg går på hans kræftsygdom.

Når en person beskylder en hel verdensreligions fædre for at voldtage deres døtre, er det min klare vurdering (og min far er trods alt læge), at personen ikke er helt rask i hovedet, skriver Simon Kvamm, som i øvrigt sender Lars Hedegaard sine bedste ønsker om et godt fremtidigt godt helbred i forhold til kræftsygdommen.

Musikeren undrer sig i øvrigt over, at netop formanden for Trykkefrihedsselskabet, vil begrænse hans kunstneriske ytringsfrihed, når han burde være fortaler for, at alle må sige og mene, hvad de vil.

Simon Kvamm slutter sit indlæg i Berlingske af med at skrive, at hans ytringer oftest er skrevet med et glimt i øjet og et strejf af humor og forsikrer Lars Hedegaard om, at han til weekendens kommende Nephew-koncert vil ændre teksten til:

Lars Hedegaard er skæg
Bonderøven kan selv lægge æg