Luthers salmer peger fremad

Martin Luther (1483-1546) on engraving from the 1800s. Priest and theology professor. Leader of the great ...

Martin Luther var optaget af salmernes medinddragende funktion, og han skrev cirka 38 salmer selv, hvoraf mange hurtigt blev oversat til dansk og siden har været at finde i de skiftende danske salmebøger. Iris

Når reformationsjubilæet fejres i 2017, vil der blive kastet nyt lys på Martin Luthers salmer. Man må håbe, at det ikke kun kommer til at handle om fortidens Luther, men også om det lutherske fornyelsesprojekt

I oktober 2017 er det 500 år siden, at Luther (måske) slog de 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg, men allerede nu er forberedelserne i fuld gang til et storslået reformationsjubilæum. Et af de seneste initiativer på dansk grund handler om Luthers salmer.

Martin Luther var optaget af salmernes medinddragende funktion, og han skrev cirka 38 salmer selv, hvoraf mange hurtigt blev oversat til dansk og siden har været at finde i de skiftende danske salmebøger. I den nuværende Salmebog findes 21 salmer af Luther, og det er blandt andet disse salmer, man nu vil udgive og kommentere i deres oprindelige danske oversættelser.

Udgivelsen er iværksat af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, hvor Eberhard Harbsmeier kommer til at lede en flok kompetente salmesagkyndige, der skal kaste et nyt og samlet blik på Luthers salmer. Det er et spændende projekt, og man kan håbe, at der samtidig også kommer mere folkelige udgivelser, der ikke kun beskæftiger sig med de oprindelige oversættelser, men også de mange senere bearbejdninger.

De fleste af Luthers salmer har nemlig haft et langt og spændende liv siden Reformationen med mange oversættelser og

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.