Lynguide: Her finder du læseværdig litteraturkritik på nettet

Litteraturformidlingen foregår i stigende grad digitalt. Har man lyst til i det nye år at supplere avisernes bogdækning, kommer her en guide til de bedste sider og blogs om dansk litteratur

Der foregår en rig litteraturdebat og -formidling på internettet til supplement af avisanmeldelserne, hvor unge stemmer får sendt deres ord i omløb.
Der foregår en rig litteraturdebat og -formidling på internettet til supplement af avisanmeldelserne, hvor unge stemmer får sendt deres ord i omløb. .

Litteraturkritikken var sidste år kendetegnet ved, at mange unge anmeldere rykkede ind i avisernes spalter. Det er både godt og vigtigt, at de gamle medier inviterer nye stemmer ind i varmen. Men selv hvis det ikke var tilfældet, skulle de unge stemmer nok få deres ord sendt i omløb. Der foregår nemlig en rig litteraturdebat og -formidling på internettet til supplement af avisanmeldelserne.

Værd at fremhæve er den stadigt voksende mængde blogs, hvor både litterater og forfattere folder sig ud. Blogkollektivet Promenaden, etableret af blandt andre forfattere og forskere som Martin Glaz Serup, Elisabeth Friis og Niels Frank, er med egne ord et ”alternativ til en stadigt mere kommerciel og udvandet litteraturformidling i Danmark”, og kritikeren Lars Bukdahls blog, Blogdahl, er uden tvivl den hyppigst opdaterede og mest læseværdige af sin slags lige nu.

Regulære anmeldelser finder man blandt andet i Kulturkapellet, der udspringer af Aalborg Universitet og Littuna, som er tilknyttet Aarhus Universitet. Tre andre gode bud, der alle har det tilfælles, at man her kan møde yngre skribenter, der udviser et stort engagement, hvad angår formidlingen af litteratur, er som det første www.litteraturnu.dk, der blev grundlagt i 2004 af journalist Jannie Schjødt Pedersen og litterat Nanna Goul, og som lever i bedste velgående.

Fælles for bidragyderne på siden er, at de alle har deres udgangspunkt i universitetsverdenen, journalistikken eller forlagsbranchen for på den måde at sikre, at alle anmeldere er fagligt funderede og kompetente til at udtale sig om den litteratur, de beskæftiger sig med. Grundpillen på LitteraturNU er de mange anmeldelser af aktuel skøn- og faglitteratur, men man har også mulighed for at lytte til en podcast (LitteraturLyd) og læse enkelte forfatterinterviews.

Det andet eksempel på glimrende litteraturformidling på nettet er Salon 55. Tidsskriftet startede tilbage i 2012 på Syddansk Universitet som et trykt litterært tidsskrift, men udkommer nu primært på nettet. Salon 55 definerer sig selv som et tidsskrift for litteratur, kultur og idéer, og ligesom på LitteraturNU finder man også her anmeldelser af ny litteratur. Imidlertid er det i høj grad deres inspirerende og tankevækkende essays, hvor der er plads til mere dybdegående refleksioner over et givent emne (for eksempel Amalie Smiths ”Marble” eller Harald Voetmanns romaner), som gør www.salon55.dk til en væsentlig side for enhver litteraturinteresseret at orientere sig på.

Det tredje og sidste eksempel, der her skal peges på, er netmagasinet ATLAS, som ganske vist også udkommer med et bogtillæg på print, men som ellers i udgangspunktet har huseret på nettet siden 2010. ATLAS' indhold spænder vidt, men ud over politik og samfund finder man altså også en kultur- og litteratursektion med masser af interessante artikler, interviews, essays, kommentarer og anmeldelser med både nationalt og internationalt perspektiv - alt sammen, i lighed med de ovennævnte, fuldstændig gratis.

LitteraturNU, Salon 55 og ATLAS udgør tilsammen et godt argument for, at der også er meget at komme efter af seriøs og læseværdig litteraturkritik uden for de etablerede trykte dagblade.