Mahlers hjerteskærende sangcyklus

Mahlers Kindertotenlieder er noget af den mest hjerteskærende musik, man kan forestille sig. Gustav Mahler mistede otte af sine søskende, mens de var små. Foto: Lebrecht

koncert
Five stars

Sidst i januar kunne publikum i Musikkonservatoriets Koncertsal opleve en usædvanlig kontrastfyldt koncert med Copenhagen Phil, ledet af den 74-årige amerikanske dirigent Lawrence Foster

Den sidste lørdag i januar kunne publikum i Musikkonservatoriets Koncertsal opleve en usædvanlig kontrastfyldt koncert med Copenhagen Phil, ledet af den 74-årige amerikanske dirigent Lawrence Foster.

Det begyndte med Brahms' herlige Haydn-variationer, der sandsynligvis ikke baserer sig på et tema af Haydn, men måske af komponisten og Haydn-eleven Ignaz Pleyel (1757-1831).

Vi fik en energisk og tempofyldt udgave af det skønne værk at høre, inden alvoren meldte sig - i al sin gru, er man fristet til at sige. For Mahlers Kindertotenlieder er noget af den mest hjerteskærende musik, man kan forestille sig. Baggrunden var, at digteren Friedrich Rückert i begyndelsen af 1830'erne havde mistet to børn som følge af skarlagensfeber.

Han skrev flere hundrede digte om det, men de blev først udgivet fem år efter hans død i 1866 og har lige siden været kendt - også af Gustav Mahler, der selv havde mistet hele otte af sine søskende, mens de var små. Mahler valgte fem af digtene ud til sin sangcyklus, komponeret i 1902 og med uropførelse i Wien tre år senere. Barytonen Johan Reuter, der netop er blevet kåret som årets P2-kunstner, sang med stor indlevelse og vokal velklang og

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.