Marilynne Robinson deler vandene

Marilynne Robinsons essaysamling ”The Givenness of Things” begejstrer og provokerer amerikanske anmeldere

Marilynne Robinson har længe været opfattet som en af USA's største nulevende forfattere, og denne status blev yderligere slået fast, da en af hendes beundrere, Barack Obama, for nylig udskiftede præsidentjobbet med et som litteraturjournalist og interviewede hende til tidsskriftet The New York Review of Books.

Nu er Robinson aktuel med endnu et værk, essaysamlingen ”The Givenness of Things”, og, som kritikeren John Simon skriver i avisen The Buffalo News, så er en ny bog af Marilynne Robinson intet mindre end ”en stor amerikansk litterær begivenhed”.

”Vores præsident har nu offentligt udvist en veludviklet litterær smag,” skriver John Simon, der i sin omtale af ”The Givenness of Things” erklærer Robinson for ”den mest overbevisende protestantiske intellektuelle siden John Updike”.

I tidsskriftet Publisher's Weekly roser den unavngivne anmelder Marilynne Robinsons ”nysgerrige, provokerende og overbevisende” essaysamling, der kort sagt argumenterer for humanismens genrejsning som en løsning på menneskehedens store udfordringer.

”Hendes essays udviser en vindende ydmyghed, en stille stemme befriet fra beskyldninger og svulstighed og indsigt med et stænk af humor. Robinsons kirurgisk nøjagtige prosa og disciplinerede tænkning tilkendegiver sorg over menneskelig fejlbarlighed i lige så høj grad som agtelse for menneskelig potentiale,” skriver anmelderen.

I avisen Boston Globe er anmelderen Wendy Smith mindre begejstret. I ”The Givenness of Things” udviser Marilynne Robinson samme lidenskabelige optagethed af kristendommen, som hun gør i sin prisvindende ”Gilead”-trilogi. Men essayisten Robinson har en tendens til at overgeneralisere og til at afskrive dem, der ikke deler hendes progressive verdenssyn, som ignorante bondeknolde, fremfører Wendy Smith.

”Jeg må med beklagelse sige, at der er en selvtilfreds, indbildsk tone i hendes skriveri, som alt for mange amerikanere forbinder med elitær liberalisme. Det forringer Robinsons gribende afvisning af kynisme og passivitet,” skriver hun.

De forbehold har avisen Dallas Morning News' anmelder Bill Marvel ikke. Marilynne Robinsons nye essays dækker alt fra politik til prædestinationslære, fra fattigdom til kosmologi, og meget lidt slipper uden om hendes hjernes ”fintmaskede net” eller hendes fejende flotte prosa, konstaterer han begejstret.

”Disse er smukke essays, smukke i deres tænkning, smukke i deres udførelse,” skriver Bill Marvel.