Med fremtidens generationer for øje

Væsentlig udgivelse om bæredygtighed i internationalt perspektiv

"Principles for Building Resilience" er bygget op omkring syv principper for opbygning af resiliente systemer og organisationer og er måske den vigtigste inden for sit felt, skriver Steen Hildebrandt.
"Principles for Building Resilience" er bygget op omkring syv principper for opbygning af resiliente systemer og organisationer og er måske den vigtigste inden for sit felt, skriver Steen Hildebrandt.

Den største etiske udfordring i vor tid er at forvalte kloden - alt det, vi har til låns - på en sådan måde, at kommende generationer af mennesker, dyr og natur også kan få et godt liv.

Det lyder lidt højstemt, men det er en benhård realitet og udfordring, men også en enestående mulighed for os, der lever nu. Tidligere generationer har kunnet tage den mere med ro på dette felt, end vi kan, simpelthen fordi der tidligere ikke var de trusler og faresignaler, som der er nu.

Sagt i korthed: Vi har en helt ny global situation, og vi er en uadskillelig del af dette. Ingen kommune, ingen virksomhed, intet land kan melde hus forbi. Kloden, atmosfæren og biosfæren er én stor helhed. Alt hænger sammen. 

Bæredygtighed handler om at tage vare på livet, tage ansvar for kloden og de næste generationer, det handler om situationsbevidsthed og overlevelse. Resiliens handler om evnen til at leve med og udvikle sig med forandringer. Det handler om at udvikle og kultivere evnen til at støtte og fremme udvikling og samtidig være konfronteret med forandringer, både gradvist indtræffende og abrupte, både forventede og overraskende, både selvskabte og udefra kommende. Ikke forandringer i et lalle-hurra-perspektiv - som vi har set meget af, men forandringer som både vigtige, relevante, uundgåelige, skadelige og katastrofale.

Denne bog er måske den i øjeblikket vigtigste inden for dette felt. Den er skrevet af en imponerende række af forskere med international vægt og baggrund. Centralt i dette billede står SRC, der er en forkortelse for Stockholm Resilience Centre, et forskningscenter, der over de seneste år har udviklet sig til et af verdens førende inden for dette felt. Centerets stifter, professor Carl Folke, har skrevet et meget interessant forord til bogen, hvor han ridser de helt store linjer op.

Bogen er bygget op omkring syv principper for opbygning af resiliente systemer og organisationer, principper der blandt andet handler om fænomener som: diversitet, redundans, konnektivitet, feedback, adaptiv systemtænkning, læring og deltagelse.

Virksomheder og samfund står over for betydelige udfordringer. Denne bog giver et substantielt vigtigt og meget brugbart bidrag til både tænkning og praksis omkring ledelse af resiliens.

kultur@k.dk