Med Jonatan Løvehjerte som forbillede

Hans Edward Nørregaard-Nielsen har en stor kærlighed til mange salmer

Kenny Jess Brandt er som oftest også selv at finde enten på cafeen eller i antikvariatet; der er ikke noget, der hedder arbejdstid og fritid i hans liv. På det seneste er han også blevet forlægger. – Foto: Fokus.

relevante temaer

Sammensmeltningen af litteratur, vin og kaffe er blevet en stor succes for den 31-årige Kenny Jess Brandt, der driver Løves Bog og Vincafé i Aarhus. Fornylig udvidede han med eget forlag, og til efteråret debuterer han som rejseleder i eget rejsebureau

Vi er sunket ned i et par bløde, mosgrønne lænestole af den slags, der tidligere har stået i den pæne stue i et dansk middelklassehjem. Nu står de her på Løves Bog- og Vincafé i Aarhus, hvor de har fået selskab af en mængde andre gamle møbler, som cafeens indehaver Kenny Jess Brandt har fundet rundtomkring på loppemarkeder i ind- og udland.

LÆS OGSÅ: Café-boghandler afløser bogcaféer

Jeg kan godt lide, at her ikke er for fint. Det skal føles hjemligt, og det gør ikke noget, at man spilder, faktisk skal man helst spilde, griner han og nipper til sit glas med kaffe. Egentligt kan Kenny Jess Brandt slet ikke lide kaffe. Jeg har aldrig haft brug for noget til at holde mig vågen, som han siger, men da den gode kaffe er en vigtig ingrediens i hans hjertebarn, Løves Bog- og Vincafé, tvinger han sig til at tage en kop en gang imellem.

Til gengæld kan Kenny Jess Brandt rigtig godt lide bøger. Det begyndte med, at han læste Sofies verden som 20-årig,og siden har han været hooked.

I dag står der omkring 2500 nye bøger på reoler langs væggene i bogcafeen, som regel kun en enkelt af hver titel. Køber man en bog, får man en kop kaffe gratis med. Dertil kommer nogle hundrede læseeksemplarer, som kunderne frit kan benytte, og det gør de flittigt. 2-300 hundrede meter væk i en aarhusiansk sidegade ligger Løves Antikvariat, og her er yderligere omkring 6000 bøger sirligt og alfabetisk stillet op på reolerne.

Jeg er nysgerrig efter viden, men jeg læser ikke med noget bestemt formål. Man kan sige, at jeg blot er interesseret i, hvad det vil sige at være et menneske, og alt hvad jeg gør, gør jeg som følge af den nysgerrighed, siger den 31-årige cand.mag i idehistorie og nordisk sprog og litteratur.

Mens han læste på Aarhus Universitet blev Kenny Jess Brandt tændt af tanken om at lave sin egen café, hvor bøgerne og det at hygge sig med at læse, eller høre andre læse op, skulle være i højsædet. I 2008 indrettede han sin første Løves Bogcafé på Vesterbro i København, og april 2010 kom cafeen i Aarhus til. Ved nytårstid lukkede han cafeen i København for at kunne koncentrere sig om aktiviteterne i Aarhus, hvor han bor, og hvor byens befolkning virkelig har taget hans koncept til sig.

Der er åbent fra klokken ni om morgenen til midnat, og oftest kan det være svært at finde et ledigt bord. Det er det også denne eftermiddag, hvor der er en skønsom blanding af unge studerende med bærbare computere foran sig, venindepar i intens samtale og midaldrende par, der drikker kaffe og læser.

Bagest i lokalet, i tyk, ulden sweater, sidder den 22-årige Kjetil Hermannsen, der er fra Svalbard og på besøg hos en veninde i Aarhus. Hun er imidlertid på arbejde, så nu har han sat sig til rette med Christopher Hitchens bog God is not great.

Jeg kom tilfældigt forbi, og her så simpelthen så hyggeligt ud. Og så kan man sidde her, lige så længe man vil, det er da fantastisk, siger han på klingende norsk.

Omkring bordet ved siden af er stemningen mere højrøstet. Jens Balder, der er musiker, og hans samlever, danseren Pernille Overø, har sat tre venner stævne på deres stamcafé. De bor lige rundt om hjørnet og betragter Løves Bog- og Vincafé som deres andet hjem.

Vi opdagede stedet, så snart det åbnede, og har været vilde med det fra starten. Vi holder meget af den her dagligstueatmosfære, siger parret, der så ofte som muligt deltager i forfatteroplæsningsarrangementer, koncerter med små jazzbands, fortællecafeer, poesibrunch, vinsmagninger, og hvad der ellers foregår på Løves.

Kenny Jess Brandt er som oftest også selv at finde enten på cafeen eller i antikvariatet; der er ikke noget, der hedder arbejdstid og fritid i hans liv. På det seneste er han også blevet forlægger. Løves forlag udgav sin første bog, Charles Bukowskis Ekstrabudene i december, og planen er at udgive to serier af bøger, som han kalder Glemte mesterværker og mesterlige debuter.

Der findes masser af gode bøger, som ikke er til at få fat på i Danmark, og det er altså efter min mening en forfladigelse af vores kultur, så det vil jeg gerne gøre noget ved, siger han. Kenny Jess Brandts passion ud over bøgerne er god vin, og han importerer selv fra mange steder i Sydeuropa. Derfra er springet til også at blive rejseleder ikke langt, mener han, og til oktober drager han af sted med sit første hold gæster, der foruden at smage på vin også skal på trøffeljagt.

Kenny Jess Brandt mener selv, at hans succes skyldes, at han gør det, han kan lide. Gør man det, bliver man som regel også god til det, er hans filosofi. Hans store forbillede er Jonatan Løvehjerte fra Astrid Lindgrens roman. Historien fik han læst op som barn i hjemmet i Svendborg, og lige siden har Jonatan, der har en løves mod og et hjertes kærlighed, været hans ledetråd i livet. Det er naturligvis også forklaringen på, hvorfor det hedder Løves.

Dorte Washuus

Født 1962. Uddannet fra journalisthøjskolen i 1986. Har tidligere været ansat på Vejle Amts Folkeblad, freelance TV2/Østjylland og 11 år på Ritzau. Fastansat på Kristeligt Dagblad siden 2006. Medforfatter til bogen "Livsværker".

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Strauss - Complete Operas

kr. 679,00 Køb

Efterår på Sicilien

kr. 9.598,00 Køb

STYRK DIT BARNS KARAKTER - et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse

kr. 249,00 Køb

Sæt med 8 smukke kunstkort af Arne Haugen Sørensen

kr. 115,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, sort

kr. 599,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.