Med troen på ryggen

KULTURHISTORIE: Nogle burde hædre Jens Kristian Krarup for hans vellykkede projekt med at beskrive en dansk pilgrimsrute

Jens Kristian Krarup planlægger ikke mindre end fem bind om den danske klosterrute. Her i andet bind går turen fra Ribe til Viborg. Undervejs går turen forbi Sukkertoppen ved gammel Rye, som ses her. –
Jens Kristian Krarup planlægger ikke mindre end fem bind om den danske klosterrute. Her i andet bind går turen fra Ribe til Viborg. Undervejs går turen forbi Sukkertoppen ved gammel Rye, som ses her. –. Foto: .

Der er synder, man lige så godt kan bekende på stedet. Denne bog har ligget på natbordet i mere end et halvt år og dagligt kaldt på at blive læst og omtalt. Men al den tøven med at kaste sig over bogen skyldes ikke dens manglende kvalitet. En guidebog, der nøje følger en 400 kilometer lang vandrerute mellem Ribe og Viborg og i detaljer beskriver det danske kirke- og kulturlandskab falder det ikke naturligt at anmelde. At læse den i ét stræk er ligefrem en noget kunstig oplevelse og en svag aftapning af, hvordan det må være at læse den på stedet med vandrestøvler og rygsæk på.

Men når guidebogen ikke bare kan lægges væk, skyldes det dens enestående ærinde. Jens Kristian Krarup, præst og tidligere rektor for Folkekirkens Pædagogiske Institut i Løgumkloster, har i sine pensionistår sat sig for at etablere en dansk pilgrimsrute, Den Danske Klosterrute. Han tegner den selv på landkortet, og lader den gå 1700 kilometer ad gamle stier og veje, forbi landets centrale kirker og ikke mindst middelalderens klostre, der endnu ligger der, eller kan ses som ruiner. Ruten bringer den vandrende igennem noget af landets smukkeste natur og kan i øvrigt lige så godt gennemføres på cykel som til fods, selvom vandring må anbefales.

Ærindet er nemlig ikke blot at hjælpe danskere til at få et nyt indblik i landets kristne kultur, historie og landskabets skønhed, men også at tilføre vandringen det aspekt, som pilgrimme altid har haft med i rygsækken. På den ydre rejse møder man den kristne kirkes åndelige og kulturelle arv, men den indre meditative vandring går mod eftertanke, fordybelse, selvbesindelse og en oplevelse af større nærvær.

Det ambitiøse projekt er vokset i takt med, at Krarup har vandret sig ind på opgaven. Der var med første bind, som udkom i 2006, lagt op til i alt fire bind minutiøs guide med beskrivelse af strækningen, præcise kort og en mængde praktiske oplysninger. Men med udgivelsen af dette 2. bind varsler forlaget, at projektet nu er svulmet op til i alt fem planlagte bind.

Dette bind beskriver ruten fra Ribe til Viborg og begynder i det flade marsklandskab, bevæger sig ad hærvejen mod Jelling og runestenene med den danske dåbsattest, videre nordpå igennem søhøjlandet til Silkeborg, ad trækstien langs Gudenåen, som de gamle pramdragere benyttede, for til sidst at ende i Viborg Domkirke. Undervejs indføres vandreren og læseren i en koncentreret udgave af dansk kulturhistorie, så man fryder sig. Hvem der bare har kræfter til at vandre disse mange kilometer, når man en dag, forhåbentlig, også får tiden.

Dette bind har i modsætning til det første fået tilføjet nogle meget vellykkede betragtninger om den spiritualitet, der knytter sig til pilgrimsvandring, med foreslåede Bibellæsninger, salmer og bønner.

Nogen burde give Jens Kristian Krarup en medalje for hans kæmpe indsats. Når alle bind er færdige, vil de uden tvivl stå i mange år som en ideel guide til den danske kulturhistorie og den erfaring af en åndelig virkelighed, som opstår med vandringens langsomhed og enkelhed, men alt for ofte forsvinder under hverdagens tidspres og det daglige jag.

Jens Kristian Krarup: Den Danske Klosterrute, Fra Ribe til Viborg med hærvej og Søhøjland. 267 sider. 298 kroner. Unitas Forlag.

kultur@kristeligt-dagblad.dk

Foto: .