Woody Allens nye film deler vandene

”Irrational Man” minder en anmelder om ”en halvdårlig episode af Columbo”, mens en anden giver den skudsmålet ”sjælden elegance”

Skuespillerne Emma Stone og Joaquin Phoenix spiller hovedrollerne i Woody Allens Irrational Man, som anmelderne har meget forskellige holdninger til.
Skuespillerne Emma Stone og Joaquin Phoenix spiller hovedrollerne i Woody Allens Irrational Man, som anmelderne har meget forskellige holdninger til. Foto: Capital Pictures.

Herhjemme bliver der delt roser ud til Woody Allens nye film om en kriseramt filosofiprofessor, ”Irrational Man”, der har premiere i danske biografer i dag. Kristeligt Dagblads anmelder tildeler filmen hele fem stjerner. I Morgenavisen Jyllands-Posten er man også begejstret, og det samme i Weekendavisen, hvor anmelder Bo Green Jensen vil konstatere, at filmen er en ”fest for stamgæster” og ”en stofrig film med overskud og sjælden elegance”.

I udlandet er anmelderne mere skeptiske over for Woody Allens seneste film med Joaquin Phoenix i hovedrollen som professoren, der deler ud af filosoffernes vise ord, navnlig Søren Kierkegaards. Om de måske ikke forstår de intellektuelle referencer i udlandet, skal ikke konstateres her, men Allens filosofiske værk preller i hvert fald af på for eksempel de britiske anmeldere.

”Woody Allens 'Irrational Man' er endnu en elskværdig, men ligegyldig og haltende jeu d'esprit, som han laver med en næsten søvngængeragtig vedholdenhed. Filmen er en god idé, en skitse til en film, men filmen i sig selv er urealiseret,” lyder dommen i britiske The Guardian.

I The Telegraph nøjes anmelderen med kun to stjerner suppleret af disse ord: ”Woody Allens eksistentielle mordgåde er som en halvdårlig episode af Columbo.”

I Frankrig, der som bekendt har en rig filosofisk tradition, er Le Mondes anmelder heller ikke tilfreds og skriver, at Max Weber måske ville have elsket filmen. Og selvom Allen har læst de store filosoffer - Kant, Kierkegaard og Heidegger - er der ikke meget optimisme at hente i filmen, ikke engang sex, lyder det:

”Der var engang en stor instruktør, hvis ry er dalet...”.

I Allens hjemland, USA, har han aldrig været lige så populær som i Europa, hvor mange af hans seneste film har fundet sted. Og selvom handlingen udspiller sig i hjemlandet, følger opbakningen ikke med. I The Washington Post får den kun to stjerner, og i New York Times skriver anmelderen, at man får en ”behagelig gysen i en film, der bliver mørk uden at gå dybt, og man bliver ved med at undre sig over, hvor personlig titlen 'Irrational Man' er, eller om den egentlig mere er et eksistentielt skuldertræk”.

I kulturmagasinet Vanity Fair er anmelderen begejstret over Allens lidt ”uventede” mørkere og eksistentielle stil, men ”hvis filmen forsøger at udløse nogen dyb tænkning med sin overkogte filosofi, lykkes det ikke”, hedder det.