”Min kamp” på scenen

Den norske succesforfatters seks-binds-værk har i dag premiere i Stockholm. Forestillingen vil sætte en kile ind i de mest smertefulde og hudløse steder i romanerne, lyder det

Karl Ove Knausgård er den norske forfatter bag den semibiografiske roman i seks bind "Min Kamp," som i dag bliver opført som teaterstykke på Stockholms stadsteater.
Karl Ove Knausgård er den norske forfatter bag den semibiografiske roman i seks bind "Min Kamp," som i dag bliver opført som teaterstykke på Stockholms stadsteater. . Foto: digi als.

Karl Ove Knausgårds semibiografiske romanserie ”Min kamp” har taget snart sagt hele den litterære verden med storm, og nu gør nordmanden også sit indtog på teatret.

I dag har stykket med samme titel som bøgerne premiere på Stockholms stadsteater, hvor Knausgårds næsten fire tusind sider lange værk er kogt ned til to en halv times dramatisering.

Bag projektet er den norske instruktør Ole Anders Tandberg, der senest har opsat ”Lady Macbeth fra Mtsensk” på Deutsche Oper i Berlin. Han fortæller, at det har været en stor udfordring at iscenesætte Knausgårds beretning.

”Det umulige i opgaven tvinger mig til at skabe en ny form for dramatik ud over det, folk forventer,” siger han i en pressemeddelelse.

Forestillingen løber indtil 10. oktober og har blandt andre de fremtrædende svenske skuespillere Ann-Sofie Rase og Gerhard Hoberstorfer på plakaten. Handlingen drives frem af fire skuespillere, der har opdelt romanteksten. På skift konfronterer de hinanden med udsagn om hverdagens kedsomhed og lysten til at gøre oprør og drikke sig væk fra virkeligheden.

Ole Anders Tandberg beundrer Knausgårds evne til at sætte sit eget liv i et større perspektiv og beskrive det komplekse og modsætningsfyldte.

”Ved så insisterende at skrive om sit eget liv, som han har oplevet det, undersøger han også ondskaben i menneskehedens historie - fra Kain og Abel til Hitler og Breivik. Hvis det lykkes at forløse den kraft på scenen, er det også et vigtigt stykke for teatret,” siger han i pressemeddelelsen.

I løbet af efteråret og foråret udgiver Karl Ove Knausgård fire nye romaner. Den første - ”Om høsten” - lanceres den 19. september. ”Om vinteren” kommer til november.