Næsten klar, parat, start... nedtællingen er begyndt til kulturhovedstadsår i Aarhus

Borgere i hele Midtjylland opfordres til at tage medansvar for, at Aarhus 2017 bliver en begivenhed, der også på længere sigt får betydning for regionens kulturliv. Det var også på tide, mener flere

"Gå ud og fortæl den gode historie om Aarhus 2017,” opfordrede direktør Rebecca Matthews, der lagde vægt på, at kulturhovedstadsåret ikke kun er noget, der kommer til regionen, men noget borgerne i regionen i høj grad selv skal være med til at skabe. -
"Gå ud og fortæl den gode historie om Aarhus 2017,” opfordrede direktør Rebecca Matthews, der lagde vægt på, at kulturhovedstadsåret ikke kun er noget, der kommer til regionen, men noget borgerne i regionen i høj grad selv skal være med til at skabe. - . Foto: Henning Bagger/Scanpix.

Hvad skal der egentlig ske i dét der kulturhovedstadsår? Sådan har mange midtjyder spurgt sig selv og hinanden, siden Aarhus i 2012 vandt konkurrencen over Sønderborg om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017 og siden har lagt op til at gøre det til hele Region Midtjyllands festår.

”Der har været en stor utålmodighed, og ingen har rigtigt vidst, hvad de skulle gøre,” som kulturkonsulent i Randers Kommune Helga Hjerrild udtrykker det.

I går, nøjagtig et år før åbningen af Aarhus 2017 med undertitlen ”Let's Rethink” den 21. januar 2017, blev de så alle sammen lidt klogere. Ved et stort anlagt arrangement for kommunerne, sponsorerne og regionens mange kulturinstitutioner blev kulturhovedstadsårets højdepunkter præsenteret. Det var et lille udpluk af de flere end 350 arrangementer, der kommer til at præge året, men til gengæld også de mest spektakulære:

Vikinge-teaterforestillingen ”Røde Orm” på det græsbeklædte tag på Moesgaard Museum med skuespillere fra Det Kongelige Teater. Nyfortolkning af Susanne Biers filmtrilogi ”Brødre”, ”Elsker dig for evigt” og ”Efter brylluppet”, der omdannes til henholdsvis opera, danseforestilling og musical.

En fire kilometer lang kunstzone fra midtbyen til stranden Ballehage syd for Aarhus med titlen #The Garden”, arrangeret af ARoS, Aarhus Kunstmuseum.

En stor underjordisk udstilling om Aarhus' udvikling i Den Gamle By.

Hertil kommer nyskrevet opera og en nytænkning af Holbergs ”Erasmus Montanus” på Aarhus Teater samt en international børnelitteraturfestival i samarbejde med den britiske Hay Festival.

Og det er ikke den eneste festival, for der kommer også en gastronomisk festival, der blandt andet har som ambition at skabe verdens længste spisebord, og en cykelfestival, der skal få midtjyderne til at tænke deres cykel som andet og mere end et transportmiddel, og balletten ”Tree of Codes”, der har et visuelt udtryk skabt af kunstneren Olafur Eliasson.

”Vi vil være kulturhovedstad for hele Europa, og vi ønsker at tage publikum med på en rejse gennem Danmarks uforlignelige, kulturelle rigdom,” sagde Rebecca Matthews, der er administrerende direktør for Fonden Aarhus 2017, ved præsentationen i går.

Hun lagde samtidig vægt på, at borgere overalt i den midtjyske region skal være ambassadører for, at de mange begivenheder i kulturhovedstadsåret kommer til at række ud til så mange som muligt.

”Gå ud og fortæl den gode historie om Aarhus 2017”, opfordrede hun.

Til det får hun opbakning fra Aarhus' kulturrådmand, Rabih Azad-Ahmad (R):

”Det er mit håb, at så mange borgere som muligt vil føle et ejerskab for kulturhovedstaden. Turismen er vigtig, men for mig er den en side-gevinst. Det vigtigste er, at vi står med en historisk mulighed for at tænke kultur på nye måder i Aarhus, som forhåbentlig vil forandre byen for altid,” siger han.

Direktør og brilleproducent Henrik Lindberg var en af de mange sponsorer, der var mødt op ved præsentationen, og han var også en af de utålmodige.

”Vi er mange, der har været lidt frustrerede over så lidt, der er kommet frem indtil nu, men i dag er vi da blevet lidt klogere. Jeg kan dog stadig godt have mine tvivl om, hvorvidt det vil lykkes at få inddraget mindre virksomheder og omegnskommunerne tilstrækkeligt. Det er, som om mange på forhånd har bakket lidt ud af det hele, men forhåbentlig kan det nå at ændre sig,” siger han.

Erhvervschefen i Aarhus Kommune, Jan Beyer Schmidt-Sørensen, er enig:

”Vi har manglet, at der blandt borgerne opstod en fælles identitetsfølelse, men det momentum skal nok komme nu,” mener han.

Kulturkonsulenten i Randers var efter præsentationen ikke specielt imponeret.

”De fleste begivenheder kendte vi i forvejen. Jeg er mere nysgerrig på, hvad alle de mindre arrangementer kommer til at gå ud på. Der er ingen tvivl om, at vi alle har et ansvar for at få foldet det hele ud, så ingen borgere kan være i tvivl om kulturhovedstadsåret,” siger Helga Hjerrild.

Nu er nedtællingen i hvert fald begyndt.

På Aarhus' nye store bibliotek og kulturhus DOKK1 blev der fra i går klokken 11 talt ned time for time til åbningen af Aarhus 2017 den 21. januar 2017.